https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-padesatka-chko-jizerske-hory-v-novem-cisle-ochrany-prirody-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Padesátka CHKO Jizerské hory v novém čísle Ochrany přírody

28.2.2018 09:39 (Ochrana přírody)
Aktuální číslo Ochrany přírody se věnuje výročí Jizerských hor.
Aktuální číslo Ochrany přírody se věnuje výročí Jizerských hor.
Časopis Ochrana přírody otvírá obsáhlý článek Jiřího Huška, dlouholetého vedoucího Správy CHKO Jizerské hory, který bilancuje padesát let tohoto chráněného území. Stejné téma rozebírá v rozhovoru František Pelc, který v Jizerských horách působil v pozici vedoucího Správy začátkem devadesátých let.
 

Osmičkové výročí nemá letos jen Československo, komunistický převrat a rok 1968, ale také náš asi nejznámější prales Boubín. Letos slavíme 160 let od jeho prvního vyhlášení a s ním a dalšími šumavskými pralesy se můžete seznámit v článku Pavla Hubeného.

Výskyt pesticidů v CHKO Moravský kras mapuje text Taťány Halešové a Marie Kotyzové, aktuální distribuci rtuti v lesních ekosystémech Brd shrnuje článek Terezy Novákové, Tomáše Navrátila a Jana Rohovce.

Obsáhlý článek Anety Dvořákové, Luďka Čecha a Václava Hlaváče se věnuje dopadům nelegálního zalesňování v CHKO Žďárské vrchy, které autoři považují za plíživou hrozbu pro biodiverzitu krajiny. V rubrice Výzkum a dokumentace se dočtete o projektu, kterým se věnoval fragmentaci naší říční sítě. Jedním z jeho výstupů je i veřejná databáze migračních bariér, kterou můžete najít na http://vodnitoky.ochranaprirody.cz/.

Nedožitým devadesátinám Karla Hudce se věnuje obsáhlý článek v rubrice Zaměřeno na veřejnost. Mimo jiné se v něm dozvíte, jakou renesanční osobností tento ornitolog, pedagog, vědec, popularizátor a dramatik vlastně byl.

Rozhovor s Janem Hřebačkou vás zavede do našeho nejstaršího národního parku a ukáže výzvy, který bude muset nový šéf KRNAPu čelit.

Možnosti, které by znamenal rozvoj šetrné turistiky v Zambii, popisuje v obsáhlém textu František Pelc.

Přejeme zajímavé čtení.

Elektronickou verzi časopisu najdete zde.
reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist