https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-pamatne-lipy-v-bohumilicke-aleji-se-dockaly-odborneho-osetreni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Památné lípy v Bohumilické aleji se dočkaly odborného ošetření

14.12.2018 14:00 | PRAHA (ČSOP)
Členové Českého svazu ochránců přírody Šumava v letošním roce pomohli lipám v Bohumilické aleji na Vimpersku.
Členové Českého svazu ochránců přírody Šumava v letošním roce pomohli lipám v Bohumilické aleji na Vimpersku.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Český svaz ochránců přírody (ČSOP)
Členové Českého svazu ochránců přírody Šumava v letošním roce pomohli lipám v Bohumilické aleji na Vimpersku. Odborného ošetření se dočkalo celkem 22 památných lip srdčitých, které byly ošetřeny díky finanční podpoře programu NET4GAS Blíž přírodě.
 

Již v roce 2012 v Bohumilicích v rámci programu NET4GAS Blíž přírodě došlo k prvnímu ošetření 28 lip srdčitých, na místo byla instalována také informační tabule, odpočívadlo a lavička. V letošním roce specializovaný arborista ošetřil dalších 22 lip - na stromech zajistil bezpečnostní řez, na jednom ze stromů instaloval bezpečnostní vazbu a na dalším provedl konzervační ošetření.

Navíc proběhla dosadba 12 ks odrostků lip srdčitých do proluk po již odumřelých jedincích v této aleji, došlo také k odstranění nežádoucího osikového, březového a vrbového náletu, kdy dřeviny vrůstaly do korun památných stromů a byly zde neperspektivní.

Bohumilická alej se nachází asi 6 km severně od města Vimperk. Její stromy lemují cestu vedoucí z Bohumilic do Bošic. Toto památné stromořadí tvoří lípy srdčité a velkolisté. Celkem se zde nachází 76 stromů lip, jejichž věk je odhadován na 150 let.

Jedná se o jednu ze čtyř lokalit, které byly v letošním roce podpořené jako jednorázové managementové zásahy obnovního charakteru v rámci programu NET4GAS Blíž přírodě. Prostřednictvím tohoto programu již dvanáctým rokem společnost NET4GAS podporuje projekty v oblasti ochrany přírody.

    Bližší informace:
  • Jakub Hromas; ZO ČSOP Šumava; T: 777 812 835; E: jakub.hromas@csopsumava.cz
  • Kateřina Adámková; Kancelář ÚVR ČSOP; T: 731 760 872; E: katerina.adamkova@csop.cz
  • Zuzana Kučerová; NET4GAS, s.r.o.; T: 739 537 273; E: zuzana.kucerova@net4gas.cz

Český svaz ochránců přírody je spolek lidí, kteří mají rádi přírodu a chtějí ji aktivně chránit. V současné době máme téměř 7000 členů. Mezi námi jsou profesionální odborníci i nadšení dobrovolníci, dospělí i děti. Každý může pomoci. Máte rádi přírodu? Přidejte se k nám! Více informací naleznete na www.csop.cz.

Společnost NET4GAS je spolehlivým a bezpečným provozovatelem přepravní soustavy pro zemní plyn v České republice a rozvíjí odpovědnou politiku ochrany životního prostředí s ohledem na současné a budoucí generace. Od toho se odvíjí nejen její odpovědné podnikání, ale také dlouhodobá strategie firemní filantropie realizovaná od roku 2007 v rámci programu NET4GAS Blíž přírodě. Je dlouholetým generálním partnerem Českého svazu ochránců přírody, se kterým se podílí na zpřístupnění přírodně cenných lokalit veřejnosti, a také celostátních přírodovědných soutěží Zlatý list a Ekologická olympiáda, které pořádá Sdružení mladých ochránců přírody ČSOP. Více informací o programu a zpřístupněných lokalitách najdete na www.blizprirode.cz.


reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist