https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-posledni-letosni-nase-priroda
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Poslední letošní Naše příroda

9.12.2015 10:26 (Naše příroda)
Vše, co se týká roku 2015, pomalu, ale jistě finišuje a s časopisy je to stejné – vychází poslední číslo Naší přírody v tomto roce. Články jsou v něm ale nejen zimní – můžete se dočíst například něco tom, jak a co nabídnout v zimě k snědku našim ptačím sousedům, ale také zajímavosti o mšicích, jak poznat hřib satan či o naší nejmenší volavce – bukáčkovi malém. Účastníci letošní fotosoutěže budou nejspíše jako první hledat stránky s vyhlášením jejích výsledků. Letos se sešlo bezmála 3000 snímků a vybrat jen pár nejlepších je skoro nadlidský úkol – porota to měla opravdu obtížné. Na facebookovém profilu časopisu budeme postupně zveřejňovat i další fotografie, které stojí za pozornost. Hezké čtení a vše nejlepší do roku 2016!
 
Hezké čtení a vše nejlepší do roku 2016!
Hezké čtení a vše nejlepší do roku 2016!

Obsah čísla 6/15

Co dáš ptá(č)ku do zobá(č)ku? / Alena Říhová
Bukáček malý, naše nejmenší volavka / Ľubor Čačko
Mšice / David Fryč
Kočka domácí, málo známý fenomén naší přírody / Hana a Vladimír Motyčkovi
Střevlík lužní / Mladen Kaděra
Vyhodnocení fotosoutěže
Romantika zimních Javorníků / Martin Janoška
Lesík zvaný Opičák / Jan Moravec
Východočeská Sahara / Jan Moravec
„Znám křišťálovou studánku…“ / Přemysl Pavlík
Bludičky Pavlovských mokřadů / Jaroslav Monte Kvasnica
Když slimáci rozkvetou / Silvestr Solničkav Devon – doba velkých změn / Lukáš Kukal
Poznáváme naše hřibovité houby: hřib satan / Michal Mikšík

Co dáš ptá(č)ku do zobá(č)ku?

Paní zima už usedla na trůn a vy teď možná přemýšlíte, jak se s ní vyrovnávají zimní tuláci, kterým jsme se věnovali v minulém čísle. Snad jim i přilepšujete vhodným příkrmem. Nesmíme však zapomenout ani na tvory ptačí, a proto se tentokrát zaměříme na jejich zimní starosti a také na možnosti, jak jim od nich pomoci. Někteří ptáci sice na zimu odlétají do teplých krajin, ale mnoho jich u nás zůstává. Ti pak v zasněžené krajině stěží nacházejí cokoliv do zobá(č)ku. Mnohdy jsou dokonce odkázáni pouze na lidskou pomoc, zejména pak drobní pěvci, kteří se bez pořádného nášupu nedočkají ani zítřejšího rána. Noci totiž bývají mrazivé a aby ptačí drobotina mrazu zcela nepodlehla, musí si zvýšeným příjmem potravy nastřádat dostatek tuku, který jim poslouží jako zdroj energie a tepla.

Vzácný host, brkoslav severní (Bombycilla garrulus), červeným bobulím neodolá. Dokonce ani namrzlým či zkvašeným.
Vzácný host, brkoslav severní (Bombycilla garrulus), červeným bobulím neodolá. Dokonce ani namrzlým či zkvašeným.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Přemysl Pavlík / Naše příroda

Mšice

Mšice nás klamou svou drobností a křehkostí, přesto se jedná o velmi závažné škůdce, protože se vyskytují prakticky na všech rostlinách, ať se jedná o planě rostoucí, či hospodářsky významné druhy. Mšice nejsou zajímavé pouze z hlediska škodlivosti, také jejich možnosti reprodukce a mnoho dalších vlastností z nich činí naprosto fascinující skupinu organismů.

Romantika zimních Javorníků

K pásmům hor na slovensko-moravském pomezí patří rozsáhlé pohoří Javorníky. Své návštěvníky láká krásným odlesněným hřebenem, z něhož se otevírají úžasné výhledy na rozmanitý horský svět Beskyd a Pováží. V zimě Javorníky nabízejí ideální terén pro dlouhé přejezdy na běžkách, pravidelně udržovaná strojová dvojstopa umožňuje bezproblémový pohyb ve sněhu i pěším turistům.


reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist