https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-pribehy-dobrovolniku-jan-krivonozka-dobrovolnik-hnuti-brontosaurus
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Příběhy dobrovolníků - Jan Křivonožka - dobrovolník Hnutí Brontosaurus

30.5.2011 09:02

Inu dobrovolnictví… dostal jsem se k němu vlastně tak trochu nevědomky už někdy v patnácti, kdy jsem začal dělat dětské tábory pro mladší děti.

 
Dobrovolník - Jan Křivonožka, Hnutí Brontosaurus
Dobrovolník - Jan Křivonožka, Hnutí Brontosaurus
Zdroj | ERD - ŽP

I když to zní podivně, tehdy pro mě byl táborový týden vždy ten nejzajímavější z celých prázdnin, a to i přesto, že jsme se od rána do večera nezastavili a v noci se pracovalo zase na dalším programu. Jak šel čas dál, tak aktivit přibývalo, až pak najednou jsem se dostal na matfyz do Prahy. To znamenalo konec starým dobrým časům. Chtěl jsem dál kromě studování a vysedávání u počítače něco zajímavého podnikat. Představy však byly mlhavé. A tak jsem se v marných záchvatech aktivity potácel celý první rok. Pak se však začaly odehrávat jisté „náhody“, které mě šťastně nasměrovaly až tam, kde jsem teď.

Přijel jsem na jednu z brontosauřích víkendovek. A hned na to jsem dostal pozvánku na organizátorský kurz Akce příroda. Tam jsem potkal tahouny Hnutí Brontosaurus a poznal cesty k mnoha zajímavým projektům. Chtěl jsem začít také pořádat akce, na nichž by se setkávali mladí lidé jako já. Ale hledal jsem v tom všem nějaký hlubší smysl. Napadlo mě, že ideální by bylo začít dělat víkendovky Akce příroda u nás na Horní Bečvě, kde v té době Správa Chráněné krajinné oblasti hledala nadšence na záchranu přírodní památky Kudlačena.

Dobrovolník - Jan Křivonožka, Hnutí Brontosaurus
Dobrovolník - Jan Křivonožka, Hnutí Brontosaurus
Zdroj | ERD - ŽP

Začal jsem tam tedy na jaře roku 2006 s první akcí a další dvě byly hned na podzim. Zachraňovali jsme jednu z nejvzácnějších luk v Beskydech, což bylo poměrně náročné, ale současně fascinující. Na moje akce přijela hned první rok skoro stovka nadšenců. Potkal jsem tehdy spoustu lidí, kteří mě obohatili a postupně jsem začal brontosauří aktivity rozšiřovat.

Tradiční letní kosení louky pokračuje letos už pátým rokem - znovu zde dík nám rozkvetly vzácné orchideje a mečíky. A co víc – na našich akcích učíme účastníky zapomenutá řemesla jako zpracovávání vlny, řezbářství, tkaní, síťování, drátenictví, košíkářství a letos přibude tradiční tesařství. Já osobně jsem s výsledkem velmi spokojen a musím přiznat, že vše, co jsem se díky svým dobrovolnickým aktivitám naučil, jsem už mnohokrát využil, a to dokonce ve svých zaměstnáních. Ať už to bylo v učitelství, koordinaci projektů v neziskovkách, řemeslnické práci anebo rekonstrukci starého vodního mlýna, kde působím nyní jako správce a restaurátor.

Jan Křivonožka, 26 let


reklama

Další informace |
Rok dobrovolnictví - úvodní článek o projektu.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist