https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-s-podzimem-prichazi-5-cislo-nasi-prirody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

S podzimem přichází 5. číslo Naší přírody

30.9.2016 09:07 (Naše příroda)
Pakomár kouřový
Pakomár kouřový
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Vladimír Motyčka / Naše příroda
Zpestřete si sychravé podzimní dny příjemným a poučným čtením dalšího čísla Naší přírody. Opět se v něm věnujeme vodě v krajině – tentokráte lužním lesům, dále zjistíte, že díky i obyčejné lupě se nám otevírají nádherné pohledy do přírody, dozvíte se, které pavouky lze potkat v naších stepích, představíme Vám, jak fungují vlčí hlídky, nebo si nechejte poradit, jak si jednoduše vytvořit kalendář, který Vám bude připomínat krásné zážitky z výletů do přírody. A nezapomeňte, že se kvapem blíží uzávěrka letošní fotosoutěže, tak ji nepropásněte…
 

Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Obsah čísla 5/16

Pod lupou / Hana a Vladimír Motyčkovi
Pavoučí poklady našich stepí / Jan Korba
Divočina krocená řekou 1. díl – zelená džungle / Alena Říhová
Krasec – Sphenoptera antiqua / Mladen Kaděra
Kamenné hříčky na „žulové osmě“ / Jan Vítek
Živáčkové pod našima nohama / Monika Tošenovská, Romana Pálková
Pěnivým Dunajcem napříč Pieninami / Martin Janoška
Vytvořte si kalendář plný zážitků z vašich výletů do přírody / Fokapo
Sudslavický okruh / Jan Moravec
Soutěžte s Malou energetickou akademií / Jan Planička
Vlčí hlídky pomáhají a učí žít s velkými šelmami / Tomáš Krajča
Záhadní pliosauři křídových moří / Daniel Madzia
Poznáváme naše hřibovité houby: hřib siný / Michal Mikšík

Samice stepníka moravského.
Samice stepníka moravského.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jan Korba / Naše příroda

Pod lupou

Jistě se vám při vycházkách do přírody již také stalo, že jste narazili na živočicha tak drobného, kvítek tak malý či krystal nerostu tak nepatrný, že jste si je prostým okem nemohli pořádně prohlédnout, ať jste se snažili sebevíc. Pomoc je přitom jednoduchá a dokonce poměrně levná. Opatřete si lupu! Ne ovšem takovou, jakou používají starší lidé na čtení, ale lupu poněkud výkonnější. Jistě je vám známé rčení „vzít si někoho (popřípadě něco) pod lupu“. To je ovšem míněno obrazně a neznamená to, že si dotyční pánové či dámy člověka, o kterého mají zájem, chytí a budou ho kousek po kousku prohlížet pod lupou. Spíše si důkladně „posvítí“ na jeho praktiky – většinou nekalé – a vyvodí z toho patřičné závěry. My ovšem budeme postupovat doslovně a zkoumanou přírodninu si opravdu pod lupu dáme a případně si na ni i posvítíme, neboť mnohé lupy mají vestavěné osvětlení, které značně usnadňuje pozorování. Je ovšem dobré vědět, jak si přírodninu pod lupu vložit, jinak bývá pozorovatel často výsledky zklamán.

Pavoučí poklady našich stepí

Díky umístění České republiky téměř v srdci Evropy u nás našli domov živočichové a rostliny z nejrůznějších koutů Evropy. V Krkonošských karech přežívají druhy z posledních dob ledových, jejichž domovina je dnes na dálném severu. V Českém Švýcarsku dosud přežívají druhy pocházející z atlantského regionu. Nejvýraznější migrace však probíhala z jihu a východu – z oblasti mediteránní a panonské. Tak se u nás vyskytli pavouci, kteří na první pohled vypadají velmi exoticky.

Kamenné hříčky na „žulové osmě“

Slovní spojení „žulová osma“ v titulku tohoto příspěvku zní možná poněkud karbanicky, ovšem s kulovou osmou či jinými karetními listy nemá nic společného. V geologickém slangu se tak říká poměrně rozsáhlému žulovému území – krkonošsko-jizerskému masívu, který má tvar ležící číslice osmičky. Její „bachratější“ západní část vyplňují Jizerské hory, východní polovina pak náleží Krkonoším a jejich polskému podhůří.


reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist