https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-solvayuv-lom-na-jestedskem-hrbetu-cesta-od-tezby-k-prirode
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Solvayův lom na Ještědském hřbetu - cesta od těžby k přírodě

21.7.2017 13:27 (NET4GAS)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ČSOP
Zvídaví turisté a místní znalci už možná zaznamenali, že se před nedávnou dobou objevila nad Křižanským nádražím, na cestě vedoucí ke Kapli sv. Kryštofa, odbočka k Solvayovu lomu. Lomu, který na dlouhá léta upadl pro většinu lidí v zapomnění.
 

Nyní je ale toto místo díky péči Českého svazu ochránců přírody a podpoře programu NET4GAS Blíž přírodě zpřístupněno veřejnosti. Pokud se touto cestou vydáte, budete mít možnost nahlédnout do historie a zároveň poznat současnou přírodní a geologickou hodnotu tohoto magického místa. Odměnou za vyšlápnutý kopec vám navíc bude krásný výhled do krajiny.

Solvayův lom na Ještědském hřebeni byl v provozu ještě ve dvacátých letech minulého století. Surovina pro výrobu sody se dobývala v tříetážovém lomu, ze kterého se pak lanovkou dopravovala a následně nakládala do vagónu na nedalekém nádraží. Lom odkryl i několik zajímavých krasových dutin, například Loupežnickou jeskyni. Za téměř 100 let si příroda vzala prostor lomu zpátky a vzniklo zde přírodně hodnotné společenstvo. Poukázat na toto zajímavé místo se rozhodla jedna z libereckých základních organizací Českého svazu ochránců přírody. V rámci programu NET4GAS Blíž přírodě tu vytvořili nový turistický cíl s několika informačními tabulemi, vyhlídkou a posezením. „Cílem je seznámit návštěvníky s přírodními hodnotami tohoto prostoru a poukázat na to, že i takové místo jako lom dokáže časem obohatit naši přírodu.“, říká Daniel Horáček z ČSOP.

Lom odkryl i několik zajímavých krasových dutin, například Loupežnickou jeskyni.
Lom odkryl i několik zajímavých krasových dutin, například Loupežnickou jeskyni.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ČSOP

Kromě fenomenální vyhlídky do krajiny s možností posezení určitě stojí za to porozhlédnout se i po vzácných rostlinách, které zde rostou. V tuto chvíli tu například kvete orchidej kruštík tmavočervený, na podzim je možné obdivovat hořec brvitý. Pokud sem zavítáte k večeru, možná budete mít štěstí a uvidíte netopýry vylétající ze svých úkrytů v jeskyních. Celkem zde bylo zaznamenáno 10 druhů těchto hmyzožravých létajících savců.

A jak Solvayův lom najdete? Možností je více, uvedeme jednu z nich. Když se vydáte z vlakového nádraží Křižany po zelené turistické značce směrem do Kryštofova údolí, narazíte zhruba po 1,2 km na rozcestí, kde se odpojuje žlutá značka. Ta už vás po pár desítkách metrů zavede přímo na místo.


reklama


Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist