https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-tipy-jak-rozumne-hospodarit-s-energiemi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

TIPY: Jak rozumně hospodařit s energiemi

25.4.2014 15:43 | PRAHA (Ušetřeno.cz)
Změna dodavatele plynu nebo elektřiny se vyplatí nejen z důvodu úspory. Řada dodavatelů má totiž ve svých produktových nabídkách i různé „zelené tarify“.
Změna dodavatele plynu nebo elektřiny se vyplatí nejen z důvodu úspory. Řada dodavatelů má totiž ve svých produktových nabídkách i různé „zelené tarify“.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
I když jsou evropské plány velmi ambiciózní, závislosti na špinavých fosilních palivech se zbavujeme jen velmi pomalu. Vládám dumajícím nad energetickými koncepcemi však mohou pomoci i domácnosti, které budou plyn a elektřinu z uhlí využívat hospodárně. Ušetří tím nejen už tak devastovanou přírodu, ale také svoji peněženku. Jak na to prozradí následující článek, který pro vás připravili specialisté z portálu Ušetřeno.cz.
 

Chytré vytápění je alfou i omegou

Podíváme-li se na průběh spotřeby energií během roku, jasně vidíme, že je spotřeba nejvyšší během zimních měsíců. Nejvíce elektřiny a plynu tedy suverénně padne na vytápění domácností. O zateplování fasád, výměnách oken či pořizování účinnějších kotlů už toho bylo napsáno spoustu. Podívejme se tedy raději na tipy, které dopad těchto opatření ještě umocní, ale nic vás nestojí. Základem je správná teplota v místnostech. V tomto směru jsme jako národ pověstní přetápěním. Zatímco třeba Angličan si v zimě zpravidla nazuje teplé papuče a obleče vlněný svetr, Čech nejčastěji otočí kohoutkem topení, přiloží do kotle nebo změní teplotu na termostatu. Přitom pobyt v přetopené místnosti není jenom drahý, ale také není dobrý pro naše zdraví.

Naučte se správně větrat

U vytápění se ještě chvilku zdržíme. Správné větrání totiž s vytápění domácnosti úzce souvisí. Jistě se shodneme, že větrání je nutné. V opačném případě se v domácnosti začne tvořit plíseň a pobyt v místnosti s vydýchaným vzduchem také není zrovna dvakrát příjemný. Spousta domácností však během zimy větrá úplně špatně. V domnění, že ventilačkou neuteče tolik tepla, topí pánubohu do oken. Teplo totiž uniká sice pomalu, zato vytrvale. Daleko lepší je pořádný průvan, který rychle vymění zkažený vzduch, ale teplo akumulované ve stěnách a nábytku ovlivní jen minimálně.

Zkroťte nenasytný stand-by režim

Moderní elektrospotřebiče si zvykly využívat tzv. stand-by režim, který umožňuje jejich rychlé spuštění. Dnešní doba je sice uspěchaná, že bychom však nemohli postrádat pár vteřin, které nám stand-by režim ušetří, asi není tak úplně pravda. Pohotovostní režim navíc není levnou záležitostí. Elektrospotřebič totiž elektrickou energii spotřebovává nepřetržitě. U některých spotřebičů tak stand-by režim tvoří až 50 % z celkové spotřeby! Řešení je v tomto směru prosté. Stačí spotřebiče důsledně vytahovat ze zásuvky. To pravda není úplně pohodlné. Stejného efektu lze však dosáhnout i se zásuvkou s vypínačem.

Udržujte lednici v dokonalé kondici

Největším žroutem elektřiny je v řadě domácností právě lednice. Zvláště starší modely jsou na tom velmi špatně. Ovšem i u nových je nutná pravidelná údržba. Při provozu se totiž na stěnách lednice a mrazáku postupem času tvoří vrstva ledu, která snižuje účinnost lednice. Nemá-li vaše lednice funkci automatického odmrazování, je nutné dělat ho manuálně. Na vrstvení ledu má vliv také vkládání teplých pokrmů do lednice, které je mimochodem rovněž velkým energetickým nesmyslem.

Vyměňte současného dodavatele energií za zelenějšího

Změna dodavatele plynu nebo elektřiny se vyplatí nejen z důvodu úspory, což potvrzuje i srovnání cen plynu a elektřiny u jednotlivých dodavatelů. Řada dodavatelů má totiž ve svých produktových nabídkách i různé „zelené tarify“. V tomto případě je však nutné pečlivě zkoumat jejich parametry. Dále je šikovné zajímat se třeba o možnost elektronického vyúčtování, které šetří naše lesy. Dnes by mohlo být standardem, spousta dodavatelů však zatím i nadále posílá papírové faktury. Zodpovědný dodavatel rovněž podporuje smysluplné projekty, které mají dlouhodobý, pozitivní dopad na životní prostředí.


reklama

Ušetřeno.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist