https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-udrzba-rozlehleho-pozemku-ci-zahrady-jak-to-zvladnout-bez-namahy-i-chemikalii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Údržba rozlehlého pozemku či zahrady: jak to zvládnout bez námahy i chemikálií?

8.9.2021 11:54
Pokud vlastníte rozlehlý pozemek, jistě víte, kolik námahy jeho údržba obnáší. Nejenže je třeba pravidelně sekat trávu, ale v případě, že je součástí pozemku i zeleninová zahrada či ovocný sad, vás čeká také věčný boj se slimáky a jinými škůdci.
 

Jestliže hledáte přírodní řešení, které neobnáší použití chemických prostředků či nákladnou investici do zahradního traktoru, tak jste tu správně – v následujících řádcích vám nabídneme inspiraci, jak na to.

Chytré využití pozemku

Prvním krokem je detailněji zvážit současné využití plochy vašeho pozemku. Pokud je rozlehlá zahrada porostlá trávou, je jasné, že ji budete muset sekat. Nalezením jiného využití pro volnou plochu si však můžete ušetřit spoustu práce.

Řešením může být například výstavba vodní plochy, která si bude žít vlastním životem. Pokud vás představa jezírka příliš neláká, můžete část zahrady (například tu vzdálenější od domu) nechat zarůst luční trávou. Nejen, že vás v létě bude těšit rozkvetlými lučními květinami, ale většinou ji stačí posekat dvakrát do roka. Posečená tráva se navíc dá usušit na seno a prodat.

Živá sekačka

Pokud byste přece jen chtěli udržovat trávu na vašem pozemku pod kontrolou, můžete využít jeho část jako pastvinu pro chov ovcí.

V případě, že se nechcete finančně zatěžovat péčí o ovce v zimě, kdy je třeba je dokrmovat senem, můžete si je pořídit začátkem jara a na zimu je buď využít na maso, nebo prodat zpět původnímu majiteli.

Ovce typicky nepatří mezi příliš náročná hospodářská zvířata, ale pokud nepatříte mezi zkušené chovatele, raději si nejprve pečlivě nastudujte, jak chovat ovce. V zásadě však potřebují především přístup k čerstvé vodě a dostatek trávy. Ideálně je nechovejte osamoceně, ale minimálně v páru.

A co slepice?

O něco méně náročným zvířetem, které vám pomůže se zkracováním trávníku, jsou slepice, které navíc potěší snůškou vajec. Berte však na vědomí, že slepice musí mít dostatek prostoru, jinak se trávník brzy promění v hliněný plácek. Také je třeba k chovu slepic přistupovat s tím, že velice rády hrabou, a tak rozhodně neočekávejte dokonalý golfový trávník.

Lovec slimáků

Pokud máte na svém pozemku zeleninovou či ovocnou zahradu, jistě vás každoročně nemine nelítostný boj se slimáky ničícími úrodu. V případě, že proti nim nechcete nasazovat chemické prostředky, může být jedním z možných řešení pořízení kachny, konkrétně běžce indického.

Podobně jako slepice snáší chutná vejce, ale na rozdíl od nich se vám do salátů či jiné zeleniny nepustí. Živí se totiž především semeny a drobnými bezobratlými živočichy, jako jsou právě slimáci.

Stejně jako u slepic či ovcí však platí, že je třeba je chovat minimálně v páru, ideálně však v hejnu. Jelikož se jedná o vodního ptáka, tak k tomu, aby kachny prospívaly, potřebují také přístup k vodě – postačí například menší nádrž s vodou, případně jezírko.


reklama

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist