https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-vyrazte-na-hory-s-nasi-prirodou-1-16
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Vyrazte na hory s Naší přírodou – 1/16

29.1.2016 10:26 (Naše příroda)
Už 9. rok máte možnost se začátkem února začíst do 1. čísla časopisu Naše příroda. V tom letošním startujeme s malým seriálem o mokřadech, konkrétně se v článku věnujeme rybníkům a životu kolem nich. V dalším článku manželů Motyčkových se dozvíte spoustu zajímavého o kůře stromů a jak stromy podle ní poznat. V dalších článcích najdete informace například o nejčastějších nemocech postihujících ptáky, které vídáme na našich krmítkách, o nádherné bylině třemdavě bílé, o krásách Šluknovského výběžku, jak fotografovat letícího ptáka či jak poznat hřib kaštanový. Tak hezké čtení!
 

Obsah čísla 1/16

Mokřad – dar přírody,kterým jsme pohrdli / Alena Říhová
Život u rybníka, to je ochmatika / Alena Říhová
Ptáky poznáte podle peří, stromy podle kůry... / Hana a Vladimír Motyčkovi
Třemdava bílá / Mladen Kaděra
„Nová česká“ moucha Clogmia albipunctata / Marek Velechovský
Krásně je na horách… / Přemysl Pavlík
Copak je mu? / Alena Říhová
Severní království Šluknovska / Martin Janoška
Desátý rok programu NET4GAS Blíž přírodě
Fotografujeme ptáky v letu / Jaromír Zumr
Rychlé námluvy ještěrek / Michaela Konečná
Paleontologové: za dinosaury bez štětečků / Daniel Madzia
Pár postřehů z 1. konference Naší přírody / Jan Moravec
Poznáváme naše hřibovité houby: hřib kaštanový / Michal Mikšík

Tovačovské rybníky.
Tovačovské rybníky.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Čestmír Číhalík / Naše příroda

Mokřad – dar přírody, kterým jsme pohrdli

Mokřad je podmáčené území, přes které suchou nohou neprojdete. Ani voda ani souš... Na první pohled nic moc, řekl si člověk minulého století. A protože se mu vodou nasáklý terén nedařilo zemědělsky obdělávat ani jinak využívat, jal se ho ve velkém přeměňovat na pole a lesy. Co zbylo, povětšinou znečistil. Poškozené mokřady však začaly strádat, zanikat a prakticky nám z krajiny vymizely. Nyní vynakládáme obrovské úsilí na jejich záchranu. Pomozte i vy. Mokřady nám stojí za to!

Ptáky poznáte podle peří, stromy podle kůry...

Řekněme si hned, že název není úplně přesný – ptáky sice podle peří určit můžeme, ale stromy (pokud zrovna nekvetou a nemají listí), budeme určovat spíše podle borky než podle kůry. Borka a kůra jsou dva pojmy, které se v obecné řeči často zaměňují, či spíše „borka“ bývá označována obvykle jako „kůra“. Abychom se v tom alespoň trochu vyznali, musíme se poněkud podrobněji podívat na stavbu rostlinného stonku.

Copak je mu?

Dorazil k vám na krmítko ptačí strávník, který nevypadal dobře, a vy si doteď lámete hlavu, co mu tak jenom mohlo být? Teď už nemusíte, dnes si totiž o dvou nejčastějších nemocech, které naše drobné ptáky v zimě trápí, povíme a tak na svoji otázku snad najdete odpověď. Příště už si poradíte jak s malým pacientem, tak s infikovaným krmítkem. A to je velmi důležité pro zachování zdravé ptačí populace.


reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist