https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-zdrazil-vas-dodavatel-elektriny-prejdete-k-levnejsi-konkurenci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Zdražil váš dodavatel elektřiny? Přejděte k levnější konkurenci

11.6.2018 14:31 (usetreno.cz)
Změna dodavatele je snadná, nejdůležitější je si jen dobře vybrat a počkat si na vhodnou dobu.
Změna dodavatele je snadná, nejdůležitější je si jen dobře vybrat a počkat si na vhodnou dobu.
Zdražil vám dodavatel cenu elektřiny? Je na čase poohlédnout se po jiném. Změna dodavatele je snadná, nejdůležitější je si jen dobře vybrat a počkat si na vhodnou dobu. Především u smluv na dobu určitou by se vám přechod finančně nemusel vyplatit.
 

Při změně dodavatele elektřiny se mnohým vybaví složité byrokratické postupy, dlouhé čekání na pobočkách, vypisování nespočtu formulářů, úmorné vyřizování a těžké vybírání výhodnější dodavatele.

Ano, takto zní přechod ke konkurenci šíleně a není divu, že si mnozí levnější elektřinu raději odpustí. Jenže přehršle administrativy a osobní obcházení poboček už je dávno minulostí, dnes vše zvládnete online a jen s minimem papírů. Jak změnit dodavatele elektřiny v pěti krocích?

První krok: Vyberte si nového dodavatele

Ze všeho nejdříve je nutné vybrat si nového dodavatele, ke kterému přejdete od vašeho stávající. Proto, abyste vybrali toho nejlevnější, rozhodně nemusíte obcházet pobočky desítek společností. K porovnání cen elektřiny můžete využít online srovnávač, který vám na základě údajů o spotřebě, druhu bydlení, využití elektřiny a kraje nabídne dokonalý přehled těch nejvýhodnějších dodavatelů.

Druhý krok: Ozvěte se novému dodavateli

Jakmile máte vybráno, je na čase kontaktovat nového dodavatele, a to buď telefonicky, e-mailem nebo osobně. Ještě než se dáte do vyplňování smluv, ujistěte se, že cena elektřiny bude opravdu nižší než u vaší stávající společnosti. Doptat se můžete i na další jakékoliv nejasnosti.

Třetí krok: Vyplňte smlouvu a dodejte potřebné dokumenty

Ve třetím kroku začíná byrokratická část, ale nebojte, nový dodavatel většinu věcí udělá za vás. Vy budete muset pouze vyplnit smlouvu a v případě potřeby podepsat plnou moc, aby bylo možné vypovědět smlouvu u původního dodavatele. Formuláře lze poslat klasicky poštou, nebo vyplnit přes internet. Jakékoliv nesrovnalosti můžete řešit po telefonu.

Čtvrtý krok: Dostanete poslední vyúčtování

V rámci změny musí dojít k řádnému ukončení závazků vůči původnímu dodavateli. Po výpovědi je tak nutné udělat odečet elektroměru a uhradit poslední vyúčtování. Po tomto kroku bude veškerá spotřeba elektřiny placena již ve prospěch nové společnosti.

Pátý krok: Obdržíte nový rozpis záloh

Faktické dodávky elektřiny od nového dodavatele jsou zahájeny až poté, co obdržíte nový rozpis záloh plateb za elektřinu. Zálohy si nastavíte podle výše, která vám bude vyhovovat a kterou si ve smlouvě nastavíte.

Jakmile máte nové zálohy k dispozici a veškeré závazky vůči starému dodavateli uhrazeny, můžete se začít těšit z úspor. Avšak pozor, ještě předtím než se upíšete u nováčka, spočítejte si dobře, zda se vám změna skutečně vyplatí. Především pak smlouva na dobu určitou by se vám mohla prodražit.


reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist