https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-zkratte-si-cekani-na-jeziska-nad-strankami-nasi-prirody-6-18
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Zkraťte si čekání na Ježíška nad stránkami Naší přírody 6/18

18.12.2018 12:50 (Naše příroda)
Foto | Hana a Vladimír Motyčkovi / Naše příroda
Ani jsme se nenadáli, a je tu zima. Sněhovými vločkami sice zatím šetří, ale třeba se do Vánoc ještě dočkáme… Čekání nejen na sníh si můžete zpestřit s novým číslem Naší přírody, kde najdete opět spoustu zajímavých článků – třeba o tvorech, kteří jsou čilí v noci, zatímco ve dne raději podřimují, jak přečkávají zimu naši pěnkavovití ptáci, k čemu slouží roháčovi obecnému jeho mohutná prodloužená kusadla, proč u nás ubývá chocholoušů obecných, že vydat se na Pálavu stojí za to i v zimě a spoustu dalšího. A jako vždy v posledním čísle roku je v něm i vyhlášení výsledků letošní fotosoutěže. Tak příjemné adventní čtení…
 

Obsah čísla 6/18

Ztraceny v ledovém království / Alena Říhová
Kdo v noci nespí? / Hana a Vladimír Motyčkovi
Opeření vystěhovalci: vrabec polní / Tomáš Grim
Zimoviště ptáků na Labi u Přelouče / Martin Kohoutek
Může nám hnědásek osikový v době sucha vyhynout? / Alois Pavlíčko
Roháč obecný / Jaromír Zumr
Chocholouši obecní – poslední mohykáni / Libor Praus
Po kamenných krásách „smrkových hor“ / Jan Vítek
Netradiční tváře zimní Pálavy / Martin Janoška
Jak pro/u/pře/žít zimu v přírodě i doma / Monika Tošenovská, Monika Vraštilová
Hořečková stráň / Jan Moravec
Česko zná nejlepší ekologické projekty roku, absolutním vítězem je pasivní dům ze slámy
Kdo zvítězil v soutěži Quarry Life Award 2018? / Kristýna Šebková, Hana Michalíková
Krušnohorec / Jiří Novotný
Fotosoutěž Naše příroda 2018 – vyhodnocení
Viry a bakterie / Marek Velechovský

Kdo v noci nespí?

První, kdo vás pravděpodobně napadne – zvláště bydlíte-li v některém z našich historických měst – bude zahraniční turista, jehož noční aktivita bývá obvykle slyšitelná na značnou vzdálenost. Hned potom si ale zcela určitě vzpomenete na noční ptáky, podle kterých vznikly nejen přezdívky flamendrů, ale také pracovitých pekařů, kteří pro své noční zaměstnání – aby lidé měli po ránu čerstvý chléb a rohlíky obzvláště dobře vypečené – dostali přízvisko „sůvy“. Bohužel, pekaři, kteří by nás zásobovali čerstvým pečivem, jsou na vymření – místo toho nakupujeme v supermarketech pečivo ze zmražených polotovarů – a nejinak je tomu i s mnohými opravdovými nočními ptáky. Podívejme se ale na noční život živočichů a jejich denní – nebo přesněji cirkadiánní – rytmus vůbec, poněkud blíže.

Chocholouši obecní
Chocholouši obecní
Foto | Libor Praus / Naše příroda

Chocholouši obecní – poslední mohykáni

Starší generace milovníků přírody žijících ve městech mají jistě dodnes v živé paměti hojný výskyt chocholouše obecného. Tento nápadný a krotký druh skřivana s výraznou chocholkou býval až do počátku devadesátých let dvacátého století jedním z nejtypičtějších ptáků městské periferie. Chocholouš nechyběl snad na žádném nově vybudovaném panelovém sídlišti, běžný byl v okolí autobusových nádraží, na fotbalových hřištích nebo na rozsáhlých železničních překladištích. V zimě nebývalo ještě před třiceti lety vzácností zahlédnout u zdrojů potravy u popelnic či v okolí pekáren hejna i několika desítek chocholoušů.

Roháč obecný

Naše příroda skýtá unikátní skvosty také v říši hmyzu. Mezi největší brouky patří majestátně vyhlížející roháč obecný (Lucanus cervus L.), který nemá pro svou velikost mezi našimi brouky konkurenci. Měří kolem 8 cm. Najdou se i jedinci ještě větší. Na jeho těle nás zaujmou parohovitě prodloužená „kusadla“, která ovšem používá jen v boji s ostatními rivaly v době páření.


reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist