https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-zprijemnete-si-jaro-s-nasi-prirodou-2-18
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Zpříjemněte si jaro s Naší přírodou 2/18

12.4.2018 15:48 (Naše příroda)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | David Říha / Naše příroda
Jaro už to naplno „rozbalilo“ a všichni si můžeme užívat probouzející se přírodu a teplé sluneční paprsky. Pojďte si ještě více zpříjemnit tento čas s novým číslem Naší přírody. Pokračuje v něm článek o přistěhovalcích, emigrantech a navrátilcích, nahlédneme do života slunéčka východního, jaro si přiblížíme i článkem o motýlech, mrkneme se, jak rozeznat konopku od vrabce, poučíme se kdy a zda vůbec zachraňovat na jaře mláďata, protože ne vždy jsou opravdu tak opuštěná, jak se nám na první pohled zdají. Na výlet se tentokrát vydáme do polských Tater a nebo do Železných hor a na závěr jsme trošku vyzpovídali režiséra filmu Planeta Česko. Přejeme hezké čtení!
 

Obsah čísla 2/18

Puntíkatá lavina, kalamita začíná / Alena Říhová
Přistěhovalci, emigranti a navrátilci II. / Hana a Vladimír Motyčkovi
Opeření vystěhovalci: drozd zpěvný / Tomáš Grim
S břity proti bezbranným / Mladen Kaděra
Denní motýli se stěhují / Alois Pavlíčko
Konopka – pták neznámý? / Jindřich Wanka
Odvážnými chodníky polských Tater / Martin Janoška
Železné hory – kosa vyčnívající do Polabí / Martin Kohoutek
Drobečka vzít, či nechat být? / Alena Říhová
Štěpán / Jan Moravec
Místo pro přírodu patnáctileté / Jan Moravec
Fotopastičky podruhé: rys ostrovid / Vladimír Čech ml.
Čarovný les / Monika Tošenovská, Monika Vraštilová
Planeta Česko – rozhovor s režisérem Marianem Polákem

Puntíkatá lavina, kalamita začíná

Pohledné puntíkaté cizinky se šíří světem jako smrtící lavina. Dnes už slunéčko východní běžně potkáváme v zeleni, zejména městské. Krasotinky nezůstávají na dietě kvůli štíhlé linii. Naopak, cpou se ostošest. Jenže v břichu jim nenávratně mizí i původní bezobratlé druhy a neštítí se ládovat ani jejich drobotinu. Dokonce vlastní děti se jim požírají navzájem. Slunéčko východní toho zvládne hodně. Co potká, to prostě sbodne. A dobré jídlo zapíjí kvalitním vínem.

Přistěhovalci, emigranti a navrátilci II.

Zatímco předchozí část článku se zabývala přistěhovalci z říše zvířat, dnes se budeme věnovat emigrantům a navrátilcům. Bohužel, některé živočichy již nemůžeme počítat ani mezi emigranty, kteří se z naši země pomaleji či rychleji stěhují, vytlačováni a decimováni nejrozpínavějším živočišným druhem, a to z prostého důvodu, že svůj zápas s lidmi definitivně prohráli a zmizeli ze zemského povrchu navždy. Nejsou to vždy jen zvířata nápadná, jako třeba pratur (Bos primigenius), ale i „obyčejní“ brouci, motýli či pavouci.

Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Alena Říhová / Naše příroda

Drobečka vzít, či nechat být?

Zjara se příroda probouzí. Rodí se nové životy. Období mláďat s sebou přináší spoustu radosti i starostí. Všude kolem je najednou až příliš živo. Všichni mají napilno. Upachtění rodiče neustále pendlují za potravou pro své hladové děti. A zatímco ptáčata zvědavě vykukují nejprve z hnízd a později se pípajíc roztetelí po širokém okolí, savčí batolata se naopak nehybně krčí ve vysoké trávě, ani nedutají a doufají, že si jich snad nikdo nevšimne. A tak pokaždé, když rodiče své caparty na chvíli zanechají o samotě, malér visí ve vzduchu. Jsou totiž vydáni na pospas nejen lačným predátorům, ale bohužel i člověku, který jim mnohdy ublíží právě tím, že je chce zbytečně zachraňovat. A co teď s tím?


reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist