https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/abc-australska-vlada-chce-prodavat-statni-lesy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ABC: Australská vláda chce prodávat státní lesy

2.2.2004 14:53 | PRAHA/SYDNEY (EcoMonitor)
Zelení v Austrálii zahájili kampaň proti plánované privatizaci státních lesů. Obecní rady Nového Jižního Walesu, spolky a teď i ochránci životního prostředí se bojí o budoucnost ochrany před lesními požáry, ztráty pracovních příležitostí i o možnost přístupu veřejnosti do soukromých lesů. Předpokládaná částka z prodeje by se měla vyšplhat až k miliardě dolarů.
 

Jerry Watts z australské strany Zelených říká, že bohatství lesních porostů patří všem lidem. To ale podle něj bohužel nebylo tématem státní konference Labor Party loni na podzim. "Myslím si, že tady v minulosti bylo hodně jednostranných rozhodnutí, ale dnes se většina společnosti staví proti a myslím, že máme velkou šanci vyhrát," říká Watts. "Mohlo by se stát, že veřejnost nedostane šanci a zásadní informace se bohužel nedostanou dál. Skutečně důležité je lobovat u svých poslanců, psát na úřady premiéra a dotazovat se mají-li politici nějaký zájem na prodeji lesů, zejména ve vztahu s dřevařskými firmami, protože obchod většinou bývá v pozadí těchto rozhodnutí," dodává.

Pro vládu by podle Zelených byla nejlepším kupcem nějaká mezinárodní společnost. Odpůrci prodeje hovoří stejným dechem o odmítnutí z důvodů ochrany životního prostředí, tak o obecních zájmech i ekonomických problémech. "Bude to jenom jednorázový příjem, i když nejméně za 700 milionů dolarů. Jenže ta částka za státní lesy skončí jako jednoroční příjem do vládní kasy," říká Jerry Watts. Podle něj není daleko chvíle, kdy lesní porosty Nového Jižního Walesu bude vlastnit nějaká nadnárodní společnost. Příklady ze zahraničí přitom ukazují spíše na tendenci k rychlému zhoršení stavu než k dlouhodobému zájmu o kvalitní lesní hospodářství. "Zájem soukromého vlastníka, zvláště v případě cizích firem, je většinou v rozporu s představami obyvatel, kteří v dané lokalitě žijí," sděluje Watt.

Podle textu ABC News Online 28. 01. 2004.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist