https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/abc-natlak-na-rusko-kvuli-podpisu-kjota-je-nespravedlivy-rika-ivanov
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ABC: Nátlak na Rusko kvůli podpisu Kjóta je nespravedlivý, říká Ivanov

27.1.2004 11:16 | PRAHA/MOSKVA (EcoMonitor)
Ruská federace tvrdí, že není jedinou zemí na světě, která brání schválení Kjótského protokolu a považuje hlasy o podpoře ničení životního prostředí na její adresu za nespravedlivé. Oficiální místa oznámila, že stále ještě studují možný nepříznivý dopad na ruskou ekonomiku.
 

Moskva v posledních měsících pomalu vycouvala ze slibu ratifikovat dohodu. "Bylo by nespravedlivé tvrdit, že Rusko drží klíč k úspěchu Kjótského protokolu," řekl reportérům ministr zahraničí Igor Ivanov po rozhovoru se svým francouzským protějškem Dominiquem de Villepinem. "Je mnoho zemí, které z toho či onoho důvodu neratifikovaly dohodu o snížení emisí skleníkových plynů." Aby Kjótský protokol vstoupil v platnost jako závazná mezinárodní smlouva, musí schválit plnění jeho podmínek rozvinuté země zodpovědné za 55 % emisí skleníkových plynů.

Ve chvíli kdy se Spojené státy jako největší znečišťovatel rozhodly odvolat svůj podpis se zdůvodněném, že přísné podmínky by zdevastovaly jejich ekonomiku, stalo se 17 % podílu Ruské federace na světových emisích rozhodujícím hlasem. Svůj daný slib odvolala také Austrálie. Evropská unie, největší zastánce boje proti klimatickým změnám, vyvíjí neustálý nátlak na Rusko, aby smlouvu ratifikovalo.

Ministr Ivanov prohlásil, že evropské mínění bude mít jistý vliv na případné rozhodnutí o ratifikaci Kjótského protokolu. "Jakékoliv rozhodnutí v tomto směru učiníme především na základě našeho národního zájmu, ale budeme brát ohled na zájmy našich partnerů, především na země Evropské unie," dodává Ivanov. Místopředseda vlády Viktor Kristenko prohlásil v Madridu při rozhovoru se španělským ministrem ekonomiky, že Rusko muselo ustoupit od slibu ratifikace, protože jeho ekonomika se změnila od doby podpisu smlouvy. "Domácí ekonomická situace se mění a my potřebujeme více času, abychom důkladně zvážili všechny důsledky i možnosti, které by přinesl ruský souhlas s podmínkami Kjótského protokolu," řekl Kristenko.

Podle textu ABC News Online 24. 01. 2004.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist