https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/abc-pocet-znicujicich-pozaru-kvuli-globalnimu-oteplovani-poroste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ABC: Počet zničujících požárů kvůli globálnímu oteplování poroste

18.11.2003 14:09 | PRAHA/LAKE ARROWHEAD (EcoMonitor)
Vyschlé a škůdci poškozené stromy v horské oblasti Národního lesa San Bernardo ve Spojených státech trčí ze země jako připravené zápalky. Ty, které sežehl poslední požár ještě doutnají, ale většina je připravena zafungovat jako třísky na podpal při dalším velkém ohni.
 

Lesní požáry, které zničily bezmála půl milionu hektarů porostu, by mohly být předzvěstí dalších velkých problémů. Celosvětový nárůst teplot oslabuje stromy nemocemi i nedostatkem vláhy, a proto se stávají snadnou kořistí ohně, varují vědci z University of California v Davisu. "Nebezpečí častých požárů je evidentní a bude se rozšiřovat," říká profesorka Susan Ustinová. Vědci z Lawrence Berkley National Laboratory a Amerického úřadu správy lesů se shodují, že teplejší a větrnější podnebí a delší a sušší léta, povedou k vyšším nákladům na boj proti lesním požárům a k větším ztrátám na životech i majetku. V některých oblastech vzroste jak počet nekontrolovaných požárů, tak plocha, kterou oheň zachvátí více než dvakrát. Vědci svá zkoumání publikovali v časopise Climatic Change.

Nejohroženější oblastí je stát Kalifornie, jih země je vystaven působení suchého počasí nejdéle. Větrnější počasí přivádí do severní Kalifornie velmi suchý vzduch z poušti Santa Ana, který dokáže změnit lesní požár v ohnivou bouři. Vědci předpokládají nárůst počtu velkých ohňů o 50 % v zálivu u San Francisca a o 125 % na úpatí vysokých hor Sierra Nevady s tím, že plocha, kterou katastrofa postihne, bude až o 40 % větší než při dnešních požárech.

Výzkumníci upozorňují na to, že použili standardních vědeckých metod, které nezohledňují všechny faktory, jako například zapálení stromů bleskem, nebo výskyt travních porostů v oblastech, kde donedávna rostly pouze méně hořlavé rostliny. Možnost častějšího výskytu teplejších a vlhčích zim, znamená lepší růst paliva pro letní požáry.

"Plameny mohou mít vyšší teplotu a pohybovat se rychleji, a bude stále složitější správně určit, kde se pravděpodobně požáry rozšíří. To kvůli změněným klimatickým podmínkám," říká Robert Wilkinson z University of California v Santa Barbaře. "Extrémní teploty spolu s klimatickými podmínkami jako je silný vítr a sucho, vytvářejí výbušnou směs startující lesní požáry."

Podle textu The Associated PressABC News 12. 11. 2003.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist