https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/abcnews-online-americke-satelity-patraji-po-lodich-protestujicich-proti-velrybarum-tvrdi-jicr
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ABCnews online: Americké satelity pátrají po lodích protestujících proti velrybářům, tvrdí JICR

11.1.2006 10:17 | PRAHA/TOKIO (EcoMonitor)
V nejnovějším věstníku Japonského institutu pro výzkum kytovců (JICR) se objevilo tvrzení, že americká námořní tajná služba pátrá za pomoci satelitů po protivelrybářských aktivitách mezinárodní organizace Greenpeace a organizace Sea Shepherd v mořích kolem Antarktidy. Předseda amerických Zelených, senátor Bob Brown, je tímto tvrzením rozčarován.
 

"Japonci si u nás vyžádali sledování vlastních plavidel, protože chtěli vyvrátit domněnky o pirátství svých velrybářských lodí," vysvětluje Brown. "Vím, že američtí občané by byli zděšeni informací, že námořní složky Spojených států byly přinuceny k práci pro japonské zabijáky velryb, tedy proti Greenpeace," pokračuje senátor. "Pro vysvětlení se obrátím na americkou ambasádu v Japonsku." Na adresu japonských velrybářů dodal, že je podezřívá z pirátství. "Dopouštějí se zločinů na životním prostředí a je to právě japonská velrybářská flotila, která musí být monitorována v rámci opatření proti pirátům," říká Brown.

Výkonný ředitel americké pobočky Greenpeace Steve Shallhorn se domnívá, že americká námořní tajná služba má na práci důležitější věci, než je sledování protestů proti velrybářům. "Myslím, že rybáři v Japonsku věří přeludům, když si myslí, že jim americké námořnictvo pomůže. Ani jejich vlastní námořnictvo totiž v tomto směru nic nepodniká," říká Shallhorn.

Japonský institut pro výzkum kytovců se podílí na lovu velryb v antarktických vodách, podle svých slov však jen pro vědecké účely. Ekologická organizace Greenpeace se snaží bránit lovu těchto savců.

Podle článků z ABC news online z 6. a 6. ledna 2006.


reklama

 
Jan Šatoplet

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist