https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aby-se-labe-znovu-stalo-rekou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aby se Labe znovu stalo řekou...

27.1.2000 13:05 | PRAHA (EkoList)
Pro území na rozmezí tří kdysi socialistických států Polska, Československa a Německé demokratické republiky, se vžilo označení "Černý trojúhelník". Krajinu i lidi dělila hranice a rozdílné jazyky, ale spojoval osud průmyslového centra spojeného s devastací prostředí a tedy i síra v ovzduší, mrtvé lesy a zněčištěné řeky bez ryb podobné spíše stokám.
 

V pohraničí České republiky pramení řeky Labe a Nisa, které odtékají do sousedního Německa, kde jsou důležitým vodárenským zdrojem a všechno znečištění odnášejí až do Severního a Baltského moře. Po roce 1989 založilo 440 starostů měst a obcí (s celkem více než 1 milionem obyvatel) Severočeskou vodárenskou společnost, která si dala za cíl vyčistit obě řeky do té míry, aby se z mrtvých stok staly znovu živými řekami.Bylo nutné vybudovat řadu nových čistíren odpadních vod v hodnotě, která vysoko přesahovala možnosti jednotlivých měst. Nečekaně úspěšně zafungoval princip solidarity, kdy byly určeny jednotné ceny vody pro celý region (bývalý Severočeský kraj) a z výtěžku se mohlo přikročit k řešení nejožehavějších problémů. Samozřejmě bylo nutné odsunout řešení místních problémů na později, dát přednost společnému zájmu a přesvědčit občany o nutnosti společného postupu. Realizace prvních projektů výrazně zlepšila čistotu vody v obou řekách. To přineslo podporu Německého ministerstva životního prostředí a programu PHARE. Tato zahraniční podpora umožnila zdvojnásobit úsilí a ve třech letech tak bylo dokončeno 33 přeshraničních projektů (v ceně přes 3 mld. Kč), které vracejí řekám život. Jde o čistírny v Ústí nad Labem, Litoměřicích, Roudnici nad Labem, České Kamenici, Bílině, Varnsdorfu a dalších.

Projekt přeshraniční spolupráce Severočeské vodárenské společnosti, a.s. získal v zahraničí velký věhlas a stal se vzorem pro obdobné projekty v zemích Evropské unie. Byl oceněn i v rámci meznárodní soutěže World Wide Projects, pořádané u příležitosti pořádání všeobecné světové výstavy EXPO 2000, která bude zahájena v červnu v Hannoveru. Co je však nejdůležitější, Labe dříve řazené do nejhorší, V. kategorie znečištění, je nyní klasifikováno stupněm III., což už umožňuje, řečeno slovy ředitele společnosti Ivo Sušického, "klasifikovat jej jako řeku a nikoli stoku".


reklama

 
Pavel Činčera

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist