https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/advokat-soudu-eu-doporucuje-zamitnout-zalobu-na-cr-kvuli-odpadum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Advokát soudu EU doporučuje zamítnout žalobu na ČR kvůli odpadům

16.11.2018 00:19 | BRUSEL (ČTK)
Evropský Soudní dvůr by měl odmítnout jako nepřípustnou žalobu Evropské komise proti České republice kvůli tomu, že nepřevzala od Polska zpět 20.000 tun údajně nebezpečného odpadu. / Ilustrační foto
Evropský Soudní dvůr by měl odmítnout jako nepřípustnou žalobu Evropské komise proti České republice kvůli tomu, že nepřevzala od Polska zpět 20.000 tun údajně nebezpečného odpadu. / Ilustrační foto
Foto | s_falkow / Flickr
Evropský Soudní dvůr by měl odmítnout jako nepřípustnou žalobu Evropské komise (EK) proti České republice kvůli tomu, že nepřevzala od Polska zpět 20.000 tun údajně nebezpečného odpadu. Navrhuje to ve svém včera zveřejněném stanovisku advokát Soudního dvora EU Nils Wahl. Česká strana už v minulosti dala najevo, že nic zpět přebírat nebude, protože podle ní o odpad nejde.
 

Ve sporu, který se rozhořel původně mezi Polskem a Českem, jde o zásilky látky, která je podle Bruselu složená z kyselého dehtu z rafinace ropy, uhelného prachu a oxidu vápenatého. Podle ČR jde o palivovou směs vyrobenou za použití kalů ze sanace ostravských lagun.

ČR tvrdí, že tato směs je registrována u Evropské chemické agentury v souladu s evropským nařízením Reach o regulaci chemických látek. Evropská komise však dala za pravdu polské straně, která zásilku, původně určenou pro energetiku, odmítla přijmout s tím, že jde o nebezpečný odpad.

Pokud se příslušné orgány v zemi určení a v zemi původu nemohou dohodnout na tom, zda je nějaká zásilka odpad či ne, musí se s ní podle EK zacházet jako s odpadem - země původu ji tedy musí vzít zpět.

Advokát soudního dvora poukazuje na to, že komise sice upozorňuje na povinnost Česka převzít spornou zásilku zpět, zároveň však Brusel dovozuje, že povinnost zpětného převzetí zásilky odpadá, pokud nejde o odpad. Podle Wahlova názoru si argumenty komise odporují a celkově se její argumenty jeví jako "zmatené a neucelené".


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist