https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/afera-volkswagenu-pry-nepoznamena-vyrobu-aut-na-slovensku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aféra Volkswagenu prý nepoznamená výrobu aut na Slovensku

11.11.2015 14:28 | BRATISLAVA (ČTK)
Aféra kolem emisí vozů koncernu Volkswagen, který je největším producentem automobilů na Slovensku, by neměla poznamenat výkony trojice výrobců aut v zemi. Novinářům to řekl šéf tamního svazu automobilového průmyslu Juraj Sinay, podle kterého by se letošní produkce automobilů na Slovensku mohla přiblížit k hranici milionu kusů.
 

"Ani jedna firma nesignalizovala, že by klesl zájem o výrobu a že by se na trhu automobilů snížila poptávka. Pokles výroby například ve Volkswagenu není v současné době ani o jedno auto," řekl Sinay.

Volkswagen dříve přiznal, že software pro manipulace s emisemi nasadil do aut se čtyřválcovými naftovými motory s objemem až dva litry. Koncern minulý týden pozastavil na americkém a kanadském trhu prodej modelů s šestiválcovými naftovými motory o objemu tří litrů. Jde o vozy značek VW a Audi, na něž americký Úřad pro ochranu životního prostředí (EPA) rozšířil vyšetřování kvůli nesrovnalostem s emisemi oxidů dusíku. Pozastavení prodeje se dotklo také sportovně užitkových vozů Audi Q7 a Volkswagen Touareg, které Volkswagen montuje ve své bratislavské továrně.

Automobilka nové obvinění agentury EPA popřela. Volkswagen také sdělil, že jeho luxusní naftové automobily prodávané v Evropě jsou vybaveny stejným softwarem a ten podle firmy neporušuje regulační pravidla v Evropě ani ve Spojených státech. Tato technologie podle firmy zajišťuje, aby katalyzátory rychle po nastartování studeného motoru dosáhly provozní teploty.

Slovensko loni potvrdilo pozici největšího světového výrobce automobilů v přepočtu na obyvatele. Z výrobních linek závodů Volkswagenu, francouzského koncernu PSA Peugeot Citroën a korejské automobilky Kia Motors sjelo celkem 971.160 vozidel. Pozici automobilového průmyslu jako jednoho z hlavních tahounů slovenské ekonomiky by mohla posílit připravovaná investice britské automobilky Jaguar Land Rover na Slovensku. Automobilka podepsala v létě se slovenskou vládou předběžnou dohodu o výstavbě nového závodu u Nitry. Definitivní rozhodnutí o investici se očekává do konce roku.



reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist