https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/afp-domaci-meteostanice-pomaha-farmari-ve-francii-zlepsovat-urodu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

AFP: Domácí meteostanice pomáhá farmáři ve Francii zlepšovat úrodu

27.3.2017 10:00 | BEAUCOURT-SUR-L'HALLUE (ČTK)
Farmář de Cauwer, který je touto technologií nadšený, snížil používání pesticidů o pět procent. Vyhýbá se tak nadměrnému dávkování pesticidů, které vyvažovalo nepřízeň počasí. / ilustrační foto
Farmář de Cauwer, který je touto technologií nadšený, snížil používání pesticidů o pět procent. Vyhýbá se tak nadměrnému dávkování pesticidů, které vyvažovalo nepřízeň počasí. / ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Bude na jeho pozemcích v nadcházejících třech hodinách pršet? Nicolas de Cauwer ze severní Francie se už nedokáže obejít bez své meteorologické stanice šité na míru, která výrazně zlepšila jeho každodenní činnost a pomohla mu trochu snížit používání pesticidů. Přístroj podivného vzhledu se dvěma rameny a tělem strašáka z kovu je umístěn uprostřed jeho polí. Umožňuje mu sledovat v reálném čase na chytrém telefonu srážkoměr, vodoměr či rychlost větru na jeho 175 hektarech půdy v Beaucourt-sur-l'Hallue v departementu Somme.
 

"Přístroj vnesl do mého života revoluci. Díky této lokální meteostanici ráno vstanu a vím, jaké bude počasí, které je někdy v různých částech mých pozemků velmi rozdílné. Nyní přesně vím, kdy a jak se o které pole postarat. Je to ohromná úspora času a energie," říká pětapadesátiletý de Cauwer. Sám žije s rodinou v Amiensu 20 kilometrů od své farmy.

"Trávím teď mnohem více času se svými blízkými, i když se žena někdy zlobí, že pořád jen koukám do telefonu," žertuje.

Díky nedávnému technickému pokroku tento přístroj užívaný léta ve světě zemědělců zlidověl a nabízí ihned použitelné údaje. "Personalizované meteostanice zažívají v posledních dvou letech boom: už se používají na několika stovkách farem," upozorňuje Jean-Pierre Chanet z Národního ústavu pro výzkum technologií pro životní prostředí a zemědělství (IRSTEA). "Příští rok by tyto stanice mohlo používat několik tisíc farem. Francie je v této oblasti světovým průkopníkem," citovala ho agentura AFP.

Tyto stanice používající materiál podobný tomu, který užívá francouzský meteorologický ústav Météo France, předávají lokální údaje získané pomocí snímačů a prostřednictvím radiových vln. "Jsou ale jen pomocníkem, který nemůže nenahradit konečné rozhodnutí farmáře. Umožňují ale zvýšit produktivitu a zároveň snížit používání pesticidů," říká Chanet.

Tyto stanice stojí 300 až několik tisíc eur (8100 až desítky tisíc Kč), roční předplatné meteorologických informací se pak pohybuje kolem 200 eur (5400 Kč).

"V zemědělství je těžké přesně odhadnout, jak používání meteostanice snižuje používání pesticidů," soudí zakladatel společnosti Weenat Jérôme Leroy. "Závisí to na tom, jaký je právě stav půdy," dodává.

Farmář de Cauwer, který je touto technologií nadšený, snížil používání pesticidů o pět procent. "Vyhýbám se tak nadměrnému dávkování pesticidů, které vyvažovalo nepřízeň počasí," říká.

V budoucnu by tyto meteostanice rovněž mohly předvídat nemoci zemědělských kultur, které vedou ke značným ztrátám, zdůrazňuje Matthieu Preudhomme z agrární komory departementu Somme.

"Díky shromažďování údajů z různých stanic a jejich integraci do matematických modelů bychom mohli lépe odhadnout cyklus vývoje nějaké choroby či útoku hlodavců, které závisejí na meteorologických podmínkách. Mohli bychom jim tedy lépe předcházet," uvádí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist