https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/afp-na-madagaskaru-se-snazi-zachranit-ohrozene-lemury
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Madagaskaru se snaží zachránit ohrožené lemury

18.11.2016 09:08 | FORT-DAUPHIN (ČTK)
Nejvíc je Madagaskar proslulý samozřejmě lemury, jichž se dnes rozeznává kolem stovky. Většina druhů je zcela býložravá a některé, např. známý lemur kata (na snímku), se výtečně množí i v zajetí.
Nejvíc je Madagaskar proslulý samozřejmě lemury, jichž se dnes rozeznává kolem stovky. Většina druhů je zcela býložravá a některé, např. známý lemur kata (na snímku), se výtečně množí i v zajetí.
Několik druhů lemurů, malých primátů typických pro Madagaskar, jejichž přežití je ohroženo kácením lesů a lovem, nalezlo útočiště v soukromé rezervaci na jihu ostrova, který se je snaží se svými chudičkými prostředky chránit. Pronikavé skřeky vycházejí z bambusového háje, který obklopuje řeku Nahampoana. Malá hlavička šedého lemura vyčnívá z dlouhých lodyh, zatímco nedaleko si tři lemuři hrají v korunách stromů.
 

"Máme tady šest druhů lemurů, čtyři denní a dva noční," vysvětluje šéf rezervace Leonard Dauphin. "Lemuři rákosoví sem přišli sami, protože tady mají klid a jsou zde chráněni. A jejich počet se zvyšuje, máme tady teď čtyři rodinky," chlubí se Dauphin, který stál u zrodu parku v roce 1997.

Dnes žije v rezervaci 150 zvířat. Lemuři maki kata, kteří jsou ikonou ostrova v Indickém oceánu, se tam procházejí vedle želv, krokodýlů a žab, které osídlili rezervaci o 50 hektarech.

"Dřív tu byl ráj. Toto místo se nazývalo hora mraků, protože les mraky zadržoval. Dnes je tady poušť. Obyvatelé denně kácejí stromy," stěžuje si jeden z průvodců parku Gauthier a ukazuje na horu Saint-Louis, nejvyšší bod oblasti.

Téměř 20 let přežívá tato bývalá francouzská koloniální zahrada díky investicím Azize Badouralyho, majitele cestovní kanceláře v nedalekém městě Fort-Dauphin. "Když jsme začínali, byl park opuštěný, bylo to smutné," vzpomíná Badouraly, který se tam narodil.

Ještě dnes, kdy tam ročně zavítá jen 3000 turistů, je počet návštěvníků naprosto nedostačující, aby mohl zajistit financování rezervace. A úřady Madagaskaru, kde devět z deseti obyvatel žije pod hranicí chudoby, nemají prostředky na ochranu životního prostředí.

"Byli bychom rádi, kdyby nám stát pomáhal nebo alespoň postavil slušnou silnici mezi městem a rezervací," uvádí Badouraly.

Rezervace leží v regionu Anosy. Správce regionu Julio Pierrot Razafindramaro ale potvrzuje, že úřady jsou bezmocné. "Jsme odkázáni na projekty nevládních organizací a soukromého sektoru," citovala ho agentura AFP. "Bylo by potřeba, aby tady byla zemědělská infrastruktura, která by vesničanům umožnila něco pěstovat a nekácet tolik les. Region na to ale nemá prostředky," říká.

Podle nevládních organizací na ochranu volně žijící fauny je ve hře přežití desítek druhů lemurů, jejichž počet nepřekračuje 10.000 jedinců. Světový fond na ochranu přírody (WWF) uvádí, že vyhynutím je ohroženo 94 procent druhů lemurů. Všichni lemuři jsou uvedeni v prvním dodatku Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy divoké flory a fauny (CITES), která přísně zakazuje obchod s ohroženými druhy zvířat nebo rostlin.

Kolem řeky Nahampoana začíná výchova obyvatel k ochraně lemura, tohoto vzdáleného bratrance opice, který ohrožuje jejich pole, přinášet ovoce. "Spolupracujeme s vesničany. Například jim prodáváme liči z rezervace za cenu o třetinu nižší než je na tržišti. Výměnou za to chceme, aby zvířata respektovali. Pro obě strany je to zajímavé," vysvětluje Dauphin. Tato iniciativa ale zatím zůstává velmi izolovaná.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist