https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/afp-nizozemsko-kupuje-snizovani-emisi-sklenikovych-plynu-v-cr
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

AFP: Nizozemsko kupuje snižování emisí skleníkových plynů v ČR

17.4.2001 19:27 | HAAG (ČTK, EkoList)
Nizozemsko dnes podepsalo s Českou republikou, Polskem a Rumunskem dohodu v rámci "nákupu" snižování emisí skleníkových plynů, jak předpokládá takzvaný Kjótský protokol. Sdělilo to podle agentury AFP nizozemské ministerstvo hospodářství .
 

Mluvčí českého ministerstva životního prostředí Rita Gabrielová o podpisu dohody nevěděla. "Informaci vám potvrdit nemohu," řekla dnes ČTK.

"Až dodnes žádná země dohodu v rámci Kjótského protokolu v takovém měřítku neuzavřela," uvedlo nizozemské ministerstvo v prohlášení. Upřesnilo, že dohodnuté kontrakty ve výši 35,9 miliónu eur mají umožnit Nizozemsku "koupit" snížení škodlivých plynů, které způsobují oteplování podnebí, o čtyři megatuny.

Investice umožní výstavbu kotelen na biomasu v ČR, zařízení pro získávání 60 megawattů pomocí větru v Polsku a vodní elektrárny a dvou systémů městského vytápění v Rumunsku. "Nizozemsku to umožní přiblížit se závazkům z Kjóta a českým, polským a rumunským úřadům těžit z investic, které podporují hospodářský rozvoj v dlouhodobé perspektivě," dodalo nizozemské ministerstvo.

Kjótský protokol, podepsaný v roce 1997, počítá s tím, že 55 nejprůmyslovějších zemí planety sníží v průměru o 5,2% emise skleníkových plynů ve srovnání s jejich množstvím v roce 1990. Nizozemsko by tak mělo snížit do roku 2012 emise o 50 megatun. Vláda hodlá splnit polovinu závazku "nákupem" snížení emisí v zahraničí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist