https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/afp-sever-iraku-je-zahalen-kourem-ze-zapalenych-ropnych-vrtu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sever Iráku je zahalen kouřem ze zapálených ropných vrtů

24.11.2016 01:00 | BAGDÁD (ČTK)
Sloupy toxického dýmu stoupají k nebi už tři měsíce a Kajáru i její okolí pokryla vrstva černých sazí.  Na ilustračním snímku je požár ropy unikající z íráckého ropovodu v březnu 2004.
Sloupy toxického dýmu stoupají k nebi už tři měsíce a Kajáru i její okolí pokryla vrstva černých sazí. Na ilustračním snímku je požár ropy unikající z íráckého ropovodu v březnu 2004.
Vyčerpaní požárníci s červenými helmami na hlavách a rouškami přes ústa se vynořují ze sloupu hustého kouře, který vychází z ropného vrtu. Kouř je tak hustý, že za ním nelze spatřit ani slunce. S hořícími vrty bojují iráčtí požárníci i policisté už několik týdnů. Jsou na severu Iráku, kde radikálové ve snaze zbrzdit postup armády k Mosulu mnoho ropných polí zapálili.

 

Požárníci od rána pumpují do vrtu vodu u města Kajára, které leží asi 60 kilometrů jižně od Mosulu. Při hašení pomáhají inženýři a policisté. Požárníci pracují bez oddechu, aby uhasili asi desítku vrtů, které členové organizace Islámský stát (IS) zapálili.

Sloupy toxického dýmu stoupají k nebi už tři měsíce a Kajáru i její okolí pokryla vrstva černých sazí. Zatímco se z kamionů naplňuje zásobník, z kterého pak vodu hadice přivádějí k vrtům, požárníci se za velkého hluku čerpadel snaží trochu si odpočinout. Žertují mezi sebou, ale novináře odmítají, protože prý nemají právo s nimi mluvit.

Uhasit plameny je složité i nebezpečné. "Nejdříve musejí policisté ověřit, zda IS v blízkosti vrtů nerozmístil miny," cituje agentura AFP zaměstnance ropného pole Sáliha Chadra Ahmada, který má na sobě kalhoty potřísněné černými skvrnami. Jakmile je okolí vrtu bezpečné a oheň trochu přidušen, umístí se hadice k jámě a vpouští se tam voda. Potom se vrt zasypává zemí, vysvětluje Ahmad.

Celá procedura může trvat i měsíc, takže zatím se podařilo zcela uhasit jenom dva z 19 zapálených vrtů. "Jsem vyčerpaný, zničený," sténá jeden z požárníků.

Program životního prostředí OSN udává, že zapálená surová ropa je zdrojem velkého množství škodlivých látek, zejména sazí a plynu, který ohrožuje zdraví v podobě podrážděné kůže a dýchacích potíží. V blízkosti požárníků jsou proto k zásahu připraveny sanitky.

Policista Ismáíl Alí Muhammad, který je pověřen dohledem na hasicí týmy, řekl, že personál sanitních vozů je připraven poskytnout pomoc v případě, kdyby se někdo dusil, nebo při zranění způsobených explozí.

Jeden z jeho kolegů v sobotu zahynul, když narazil na minu, kterou se požárníci snažili zneškodnit. "Jsem tady čtrnáct dní a pracuji každý den 24 hodin. Všechny nás ten kouř dusí, je to strašná situace," řekl Muhammad, jehož rodina je stále v Mosulu, ovládaném radikály.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist