https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/afp-vzacny-druh-orangutana-v-indonesii-ohrozuje-prehrada
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Indonéská přehrada ohrožuje vzácný druh orangutana

7.11.2018 01:24 | JAKARTA (ČTK)
Orangutan tapanulijský je nejvzácnější primát na světě.
Orangutan tapanulijský je nejvzácnější primát na světě.
Foto | Tim Laman / Wikimedia Commons
V tropickém pralese na Sumatře je nejvzácnější primát na světě, orangutan tapanulijský, ohrožen plánovanou stavbou vodní elektrárny. Projekt financuje Čína a ochránci životního prostředí kvůli dopadům stavby teď bijí na poplach. Stavba této indonéské elektrárny je součástí ambiciózního programu nových hedvábných stezek, který prosazuje právě Čína a který má přispět k rozvoji infrastruktury zhruba 70 zemí od Asie po Evropu.
 

Indonésie, kde jsou pravidelné výpadky elektrického proudu, nutně potřebuje posílit svou kapacitu výroby elektrické energie, uvedla agentura AFP.

Vědci ale soudí, že by chystaný projekt mohl znamenat konec tohoto druhu orangutana, který byl nedávno objeven a který žije jen v asi 800 exemplářích v tropickém pralese Batang Toru na severu ostrova Sumatra. Právě v tomto pralese, kde žijí i další opice, například giboni, a také sumaterští tygři, staví indonéská společnost PT North Sumatra Hydro Energy projekt za 1,6 miliardy dolarů (36 miliard Kč). Zprovozněn má být v roce 2022.

Projekt finančně zaštiťuje čínská státní společnost Sinosure a jedna čínská banka. Další čínský gigant Sinohydro, který stavěl přehradní nádrž Tři soutěsky, byl pověřen koncepcí.

Někteří ochránci životního prostředí nový projekt kritizují a tvrdí, že nebere ohled na přírodu.

"Tato otázka je naléhavá v souvislosti s novými hedvábnými stezkami, které zahrnují více než 7000 projektů," zdůrazňuje profesor Bill Laurance, ředitel Centra pro tropické prostředí a trvalý rozvoj při australské Univerzitě Jamese Cooka.

Až do nedávna si vědci mysleli, že jsou jen dva druhy orangutana, a to na Borneu a na Sumatře. V roce 1997 ale biolog Erik Meijaard pozoroval populaci těchto primátů v Batang Toru. Průzkum jejich DNA, lebek a zubů ukázal, že jde o specifický druh orangutanů, o orangutana tapanulijského (Pongo tapanuliensis).

Bude-li tento projekt vodní elektrárny o 510 megawattech pokračovat, část přirozeného prostředí těchto orangutanů se ocitne pod vodou a budou jím procházet silnice a vedení elektrického proudu. Podle Meijaarda to bude znamenat konec tohoto nepočetného druhu. "Silnice sem přivedou lovce a obyvatele. Neslibuje to nic dobrého," říká nizozemský vědec.

Ve studii o dopadech na životní prostředí, kterou dala vypracovat společnost PT North Sumatra Hydro Energy, se o těchto hrozbách podle vědců téměř nemluví.

V srpnu podalo Indonéské fórum pro životní prostředí stížnost proti povolení, které dala projektu místní vláda. Vliv na živočichy a názor místních komunit, které žijí v oblasti zamýšlené přehrady, nebyly podle vědců dostatečně zohledněny.

Společnost PT North Sumatra Hydro Energy ani indonéské ministerstvo životního prostředí na dotaz agentury AFP odmítly reagovat.

Mezinárodní finanční korporace (IFC), která je ze Skupiny Světové banky a která byla původně požádána o financování, se raději do této iniciativy nezapojila. Ovšem čínští partneři, jako je zmíněná čínská banka, potvrdili svou podporu.

Ambiciózní program výstavby infrastruktur mezi Asií a Evropou oznámil v roce 2013 čínský prezident Si Ťin-pching. Nové hedvábné stezky zahrnují desítky dalších projektů v Indonésii, jako je první železniční spojení pro vysokorychlostní vlaky mezi metropolí Jakartou a Bandungem, hlavním městem provincie Západní Jáva.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist