https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/africky-mor-prasat-ode-dneska-dostanou-myslivci-za-ulovene-dospele-divoke-prase-8-tisic-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Africký mor prasat. Ode dneška dostanou myslivci za ulovené dospělé divoké prase 8 tisíc korun

19.1.2018 14:56 | PRAHA (Ekolist.cz)
První výskyt afrického moru prasat v ČR byl potvrzen na konci června 2017 u dvou kusů uhynulých divokých prasat nalezených v katastru obce Příluky u Zlína. Ilustrační snímek.
První výskyt afrického moru prasat v ČR byl potvrzen na konci června 2017 u dvou kusů uhynulých divokých prasat nalezených v katastru obce Příluky u Zlína. Ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
S platností od 19. ledna dostanou lovci v celém okrese Zlín za odstřelené prase nad 50 kg 8 000 Kč, za menší kusy 4 000 Kč. Od pondělí 22. ledna se do odstřelu znovu zapojí i Policie ČR. Informuje o tom ministerstvo zemědělství. Důvodem je výskyt afrického moru prasat.
 

První výskyt afrického moru prasat v ČR byl potvrzen na konci června 2017 u dvou kusů uhynulých divokých prasat nalezených v katastru obce Příluky u Zlína. Doposud byl mor potvrzen u 191 uhynulých prasat, až na 7 kusů byly všechny pozitivní nálezy z tzv. vysoce rizikové oblasti uvnitř ohradníků. U odlovených prasat byla nákaza potvrzena u 15 kusů.

„Myslivci jsou jediná skupina, která může zásadně a dlouhodobě snížit populaci divokých prasat. Chceme je proto motivovat, aby se do odlovu zapojili ještě více. Pro boj s africkým morem prasat je to naprosto zásadní,“ řekl ministr zemědělství Jiří Milek.

Od 19. ledna dostanou lovci v celém okrese Zlín za každý ulovený kus s hmotností do 50 kg 4 000 Kč, za kus nad 50 kg pak 8 000 Kč. Současně zůstává v platnosti i kompenzace pro uživatele honiteb za likvidaci prasat v asanačním podniku, a to ve výši 1 000 Kč za sele 2 000 Kč za lončáka a 3 200 Kč za dospělý kus.

Zvyšuje se i částka zástřelného za každé prase ulovené v zóně intenzivního odlovu. Nově zde lovci za každý kus dostanou 2 000 Kč.

Od stejného data se zvyšuje i nálezné za uhynulá divoká prasata. V okrese Zlín bude ve výši 5 000 Kč, v zóně intenzivního odlovu 3 000 Kč a ve zbytku republiky vzroste z dosavadních 1000 Kč na 2 000 Kč.

Do odstřelu prasat na Zlínsku se znovu zapojí i Policie ČR, speciálně proškolení policisté budou na Zlínsku působit od pondělí 22. ledna 2018.

V zamořené oblasti (okres Zlín) bylo od začátku platnosti mimořádných veterinárních opatření odloveno celkem 2 200 divokých prasat a v oblasti s intenzivním odlovem 11 554 divokých prasat.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist