https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/agentura-pro-namorni-bezpecnost-se-pomalu-rozjizdi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Agentura pro námořní bezpečnost se pomalu rozjíždí

11.2.2003 16:30 | PRAHA/BRUSEL (EkoList)
Viceprezidentka Evropské komise pro dopravu a energetiku Loyola de Palaciová vyzvala naléhavým dopisem země sousedící s Evropskou unií a další partnery (např. Rusko) k hlubší spolupráci a přijetí závazků v oblasti bezpečnosti námořní dopravy. Učinila tak při příležitosti jmenování předsedy Evropské agentury pro námořní bezpečnost, kterou unie založila pro lepší společný postup vůči nebezpečným plavidlům, aby se zabránilo podobným neštěstím jako s tankerem Prestige.
 

Námořní bezpečnost by měly podle názoru komise zvýšit zejména následující závazky: 1. urychlit zákaz jednoplášťových tankerů; 2. omezit transport méně kvalitní ropy v dvouplášťových tankerech; 3. posílit kontrolu v přístavech EU; 4. uložit vysoké pokuty a finanční sankce všem stranám, které přispějí k vážnějšímu ropnému znečištění hrubou nedbalostí; 5. vyzvat členské země, aby přijaly opatření v souladu s mezinárodním právem, která umožní pobřežním státům kontrolovat a případně omezit nediskriminačním způsobem provoz plavidel vezoucích nebezpečné a znečišťující zboží do vzdálenosti 320 km (200 mil) od jejich pobřeží; 6. pozměnit mezinárodní námořní právo, aby byla nalezena lepší rovnováha mezi zájmy svobody plavby a zájmy pobřežních států chránit své břehy před ekologickými pohromami.

Další prioritou Evropské komise je ustanovení záchytných přístavů pro lodi v nesnázích: tyto přístavy by měly mít nadnárodní charakter.

Komisařka Palaciová zároveň také napsala oficiální dopis generálnímu tajemníkovi Mezinárodní námořní organizace (IMO) Williamu O´Neillovi a uvítala záměr této instituce diskutovat co nejdříve o výše zmíněných tématech. Byla potěšena, že v plánu je otevřít v dubnu diskusi o zákonu o vlajkách států (tzv. Flag State Code) a o povinném modelu kontroly, který by zajistil, že státy, pod jejichž vlajkou loď pluje, plní své povinnosti vyplývající z mezinárodních konvencí. Tyto dva body byly největším terčem kritiky ze strany států postižených ropnými katastrofami v poslední době.

Viceprezidentka Palaciová se domnívá, že jmenování Willema de Ruitera výkonným ředitelem Evropské agentury pro námořní bezpečnost a jmenování předsedy a místopředsedy správní rady na tři roky "dalo pevné základy" této instituci. "Evropští občané vkládají do nové agentury mnoho nadějí. Nesmíme je zklamat," vyjádřila se Loyola de Palaciová.

Agentura byla založena Evropským parlamentem a nařízením Evropské rady z 27. června 2002 a bude plně akceschopná v druhé polovině roku 2003. Výkonný ředitel bude částečně zodpovědný za definování a dosažení strategických cílů agentury, založení dlouhodobé spolupráce s relevantními departmenty Evropské komise a institucemi členských zemí zodpovědnými za zavádění unijní legislativy pro námořní bezpečnost.

Dokud Evropská rada nepřijme konečné rozhodnutí o umístění agentury, komise jí poskytne dočasné útočiště v jejím areálu v Bruselu.

Správní rada agentury je složena z 15 zástupců členských zemí, 4 zástupců Evropské komise a 4 profesionálů ze souvisejících oborů.

Další informace:

Tankery ztrácejí ropu a prestiž
http://europa.eu.int/comm/transport/themes/maritime/english/safety/index_safety.html


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist