https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/airbusy-a380-zaparkovane-v-kalifornske-pousti-lakaji-chrestyse
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Airbusy A380 zaparkované v kalifornské poušti lákají chřestýše

30.6.2021 01:45 | WASHINGTON (ČTK)
Australské aerolinky Qantas musely kvůli pandemii zaparkovat svou letku obřích strojů Airbus A380 v kalifornské Mohavské poušti. Ilustrační foto
Australské aerolinky Qantas musely kvůli pandemii zaparkovat svou letku obřích strojů Airbus A380 v kalifornské Mohavské poušti. Ilustrační foto
Se začátkem pandemie a uzavřením hranic stáhly letecké společnosti z provozu tisíce letadel po celém světě. Část z nich byla od té doby zaparkovaná v horkých a suchých pouštích, které pro skladování letadel představují perfektní podmínky. Takové podnebí s sebou však přináší nechtěné a v některých případech i smrtelné hosty, píše stanice CNN.
 

Australské aerolinky Qantas musely kvůli pandemii zaparkovat svou letku obřích strojů Airbus A380 v kalifornské Mohavské poušti. Jejich technici kvůli tomu museli přijít s jednoduchým, zato efektivním způsobem, jak se chránit proti tamním jedovatým chřestýšům.

"Tato oblast je proslavená svými nenechavými chřestýši, kteří se rádi stulí okolo teplých gumových pneumatik a v kolech a brzdách letadla," uvedl kalifornský zaměstnanec Qantas Tim Heywood, podle kterého nyní do základní výbavy pro údržbu každého stroje patří i násada od koštěte. Ty na sobě mají dokonce napsané i registrační číslo letadla.

"Před inspekcí podvozku pracovníci nejdřív projdou okolo letadla, dupou a s (násadou) otloukávají kola, aby vystrašili všechny pospávající hady," dodal Heywood. Kromě chřestýšů se podle něj zaměstnancům Qantas podařilo objevit i několik štírů.

"Je to další známka toho, jak zvláštní poslední rok byl. Když byly ještě v provozu, tyhle A380 vzácně strávily na zemi více než den v kuse," uvedl technik.

Na vrcholu pandemie byly mimo provoz postaveny více než dvě třetiny světových komerčních letadel, která aerolinky umístily do skladovacích prostorů po celém světě, píše CNN. Zaparkovaná letadla musí být na delší dobu mimo provoz náležitě připravena, včetně důkladného zabalení motorů, ze kterých by si mohli udělat domov například ptáci. Při pravidelné údržbě se musí mimo jiné otáčet kola, aby je váha letadel nepoškodila, a další přípravy vyžaduje návrat strojů do letového provozu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist