https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/akademie-ved-cr-ocenila-rakouskeho-bioklimatologa-kornera-za-dlouholetou-spolupraci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Akademie věd ČR ocenila rakouského bioklimatologa Körnera za dlouholetou spolupráci

7.1.2023 01:20 | BRNO (ČTK)
Rakouský bioklimatolog prof. Christian Körner.
Rakouský bioklimatolog prof. Christian Körner.
Zdroj | Ústav výzkumu globální změny AV ČR
Akademie věd ČR (AV) ocenila rakouského bioklimatologa Christiana Körnera za spolupráci s českými vědci při ekosystémových experimentech či při vývoji inovativních metodických přístupů. Körner získal Čestnou oborovou medaili Gregora Johanna Mendela za zásluhy v biologických vědách. Ocenění předal Körnerovi místopředseda AV Zdeněk Havlas na slavnostním ceremoniálu v Brně.
 

Podle AV patří Körner ve svém vědním oboru k nejvíce citovaným odborníkům na světě. Zabývá se především tím, jak zvyšující se koncentrace oxidu uhličitého v ovzduší působí na přirozenou vegetaci. V souvislosti s globálními změnami také zkoumá odlišné ekosystémy. Momentálně působí na Univerzitě v Basileji, podle které v roce 2011 objevil údajně nejvýše rostoucí květinu v Evropě, a to konkrétně v kantonu Valais ve výšce 4505 metrů.

Spolupráci s českými vědci Körner navázal v 70. letech 20. století. Podle AV se podílel například na ekosystémových experimentech postavených na manipulaci klimatických faktorů Ústavu výzkumu globální změny AV.

Předání medaile bylo součástí připomínek výročí úmrtí Mendela, které připadlo na včerejšek. V obnoveném Mendelově skleníku na dvoře augustiniánského opatství v Brně zástupci několika institucí podepsali memorandum o spolupráci a podpoře principů dlouhodobě udržitelného rozvoje. Právě těmito principy by se mělo v budoucnu zabývat plánované Centrum udržitelnosti Gregora Mendela.

"Chceme, aby Masarykova univerzita byla inspirující komunitou, která svými zásadami a každodenním počínáním plně respektuje a naplňuje principy společenské odpovědnosti a přispívá k řešení cílů udržitelného rozvoje. Tato oblast je součástí našeho Strategického záměru, stejně jako podpora rozvoje výuky a výzkumu v oborech, které navazují na Mendelovu vědeckou práci," uvedl rektor Masarykovy univerzity Martin Bareš. Memorandum podepsali také zástupci Mendelovy univerzity, Ústavu výzkumu globální změny AV, starobrněnského opatství a organizace Společně.

Loňský rok byl v Brně ve znamení oslav 200. výročí narození Mendela. "Statutární město Brno bude i do budoucna podporovat aktivity spojené s šířením Mendelova odkazu, jedná se o osobnost, která výrazným způsobem poutá pozornost k celému městu a přispívá i k rozvoji turismu či investic do vědy a výzkumu," uvedla primátorka Markéta Vaňková (ODS).


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist