https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/akcie-cez-klesly-nasledkem-propadu-cen-povolenek-a-elektriny-o-3-procenta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Akcie ČEZ klesly následkem propadu cen povolenek a elektřiny o 3 procenta

27.4.2006 11:59 | PRAHA (ČIA)
Akcie ČEZ po otevření pražské burzy poklesly o tři procenta na 800 korun za akcii. Později začali obchodníci opět nakupovat, v 11:00 hodin se kurz pohyboval okolo 813 korun za kus. Podle analytiků oslovených ČIA se jedná o reakci na prudký propad cen emisních povolenek na evropských energetických burzách.
 

Podle názoru brokera HVB Bank Dušana Jalového však ČEZ reaguje spíše na pokles termínových cen elektřiny na rok 2007, který je s hodnotou emisní povolenky úzce svázán. "ČEZ oznámil, že je oproti poklesu cen povolenek zahedgeovaný. Na německém trhu však klesly ceny elektřiny na rok 2007 z 60 na 54 eur za MWh. Tím se omezuje prostor ke zdražení elektřiny i na českém trhu," zmínil Jalový.

Hodnota povolenek klesla poté, co Česká republika, Belgie, Nizozemsko a Francie oznámily až 15procentní nadbytek povolenek v loňském roce. "Vlády jednotlivých zemí v současnosti pracují na národních plánech alokace pro druhé období (2008 až 2012) a na základě těchto zpráv se dá usuzovat, že šance na získání stejného množství emisních povolenek se zmenšují," upozornil Jakub Židoň z České spořitelny.

Na německé energetické burze EEX klesla hodnota jedné povolenky k emisím oxidu uhličitého v úterý 25. dubna o 8,4 procenta a ve středu 26. dubna o dalších 20,1 procenta. Dnes dopoledne se na EEX hodnota povolenky propadla z úvodních 21,5 eura na 15,2 eura, v 11:00 hodin opět vzrostla na úroveň 18,5 eura.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist