https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/akcionari-cez-schvalili-nakup-distributoru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Akcionáři ČEZ schválili nákup distributorů

11.6.2002 14:34 | PRAHA (ČIA)
Koupi státních podílů v regionálních distributorech elektřiny a prodej 66 procent podílu v rozvodné společnosti ČEPS státu dnes schválila valná hromada akcionářů společnosti ČEZ. Podíly v osmi distribučních společnostech byly oceněny na 32 miliard korun, ocenění podílu v ČEPS musí proběhnout znovu. ČEZ původně za ČEPS požadoval 11,6 miliardy korun, nová cena bude pravděpodobně nižší. ČIA to sdělila tisková mluvčí Fondu národního majetku Lucka Králová.
 

Schválení převodu aktiv mezi společností ČEZ a státem umožnilo hlasování majoritního akcionáře, tedy Fondu národního majetku. Fond v čele se Zdeňkou Němcovou přitom propojení ČEZ s regionálními distributory odmítal a teprve po jejím odvolání celou transakci bez průtahů schválil. I přes dnešní rozhodnutí valné hromady však ještě bude o celé transakci jednat nová vláda, a je možné, že převody aktiv zamítne. Pokud bude obchod schválen, přejde ČEPS do vlastnictví firmy Osinek, která je dceřinou společností FNM. "Cena, kterou chce ČEZ za ČEPS mi přijde přiměřená, ale ocenění 32 miliard za distributory je neadekvátně nízké," podotkl analytik Patria finance Jiří Soustružník.

Valná hromada dnes rovněž schválila vyplacení dividend ve výši 2,5 koruny na akcii, přičemž trh očekával hodnotu v rozmezí dvou až tří korun. "Vzhledem k tomu, že ČEZ předpokládá velké náklady na nákup distributorů, dividendy jsou přiměřené," řekl analytik Atlantik FT Jan Langmajer.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist