https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aktivista-studnicka-uspel-u-usteckeho-soudu-povoleni-ke-stavbe-d8-neplati
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aktivista Studnička uspěl u ústeckého soudu. Povolení ke stavbě D8 neplatí

25.7.2012 17:48 | PRAHA (Ekolist.cz)
Ředitelství silnic a dálnic by zřejmě mělo výstavbu dálnice přes CHKO České středohoří zastavit, nicméně v praxi se to neočekává
Ředitelství silnic a dálnic by zřejmě mělo výstavbu dálnice přes CHKO České středohoří zastavit, nicméně v praxi se to neočekává
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Jarba / Wikimedia Commnons
Krajský soud v Ústí nad Labem včera zrušil dubnové rozhodnutí ústeckého krajského úřadu o tom, že dostavba D8 může začít. Toto rozhodnutí napadl aktivista Libor Studnička kvůli procesním chybám. Rozhodnutí se týká úseku dálnice o délce 4,7 kilometrů.
 

„Soud zrušil všechna tři územní rozhodnuti pro dálnici D8 přes chráněnou oblast České středohoří,“ říká Mirek Patrik, ředitel organizace Děti Země. V červnu 2010 pro celou dálnici (16,4 km), v únoru 2012 pro její malou část (100 metrů) a aktuálně pro úsek v délce 4,7 kilometrů. Podle Patrika by tak Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) mělo výstavbu dálnice zastavit, nicméně neočekává, že se tak stane. Podle něj se dá spíš počítat s tím, že ŘSD bude tvrdit, že z bezpečnostních, dopravních a finančních důvodů je nutné pokračovat ve výstavbě.

„Budeme podávat návrh na odstranění stavby, na kterou neexistuje povolení,“ sdělil Libor Studnička Ekolistu s tím, že se prý bude bourat. Jinak si Studnička pochvaluje jednak že se mu dostalo za pravdu, jednak že je to od soudu pěkný dárek ke dvacetiletému výročí občanského sdružení Společnost ochránců přírody, kterému šéfuje. Studnička sám čelí v jiném soudním sporu obvinění z vydírání podnikatelů.

Soud nezveřejnil odůvodnění rozsudku, v dostupném zkráceném rozsudku se jen konstatuje, že vydané rozhodnutí krajského úřadu Ústeckého kraje ze 20. dubna letošního roku „se zrušuje pro vadu řízení a věc se vrací žalovanému“. Ústecký krajský úřad výsledek řízení nechtěl komentovat.

„O výroku soudu víme, ale protože neznáme odůvodnění, nevíme, jaké chyby v řízení byly, zda jsme se jich dopustili my, nebo třeba stavební úřad v Lovosicích,“ cituje agentura Mediafax mluvčí ústeckého hejtmanství Magdalenu Hanáčkovou.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist