https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aktiviste-cesko-se-musi-vice-zapojit-do-boje-s-oteplovanim
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aktivisté: Česko se musí více zapojit do boje s oteplováním

29.10.2015 12:54 | BRNO (ČTK)
Česko by podle ekologických aktivistů mělo zakázat tepelné elektrárny, protože podle nich vyrobí tolik elektrické energie, kolik se jí z ČR ročně prodá do zahraničí
Česko by podle ekologických aktivistů mělo zakázat tepelné elektrárny, protože podle nich vyrobí tolik elektrické energie, kolik se jí z ČR ročně prodá do zahraničí
Česká republika by se měla podle ekologických aktivistů zapojit do boje s globálním oteplováním tím, že zakáže na svém území provoz tepelných elektráren a bude propagovat hromadnou dopravu před automobilovou. Vypouštění emisí v průmyslově rozvinutých zemích světa se totiž podílí na zhoršování životních podmínek v oblasti tzv. globálního jihu, což vede k válečným konfliktům a způsobuje migraci. Svým dnešním happeningem v centru Brna dalo tento názor najevo přibližně třicet členů ekologického Hnutí Duha.
 

"Aniž by si to lidé z typicky průmyslových zemí uvědomovali, zhoršují život lidem v rovníkové Africe, na Blízkém východě, v Jižní Americe nebo v Indonésii," řekl ČTK za pořadatele akce Josef Patočka. Jedním z jejich cílů je upozornit na to, že 30. listopadu začíná v Paříži konference OSN zaměřená na globální oteplování a řešení problémů, které s ním souvisejí.

Česko by podle ekologických aktivistů mělo zakázat tepelné elektrárny, protože podle nich vyrobí tolik elektrické energie, kolik se jí z ČR ročně prodá do zahraničí. Jejich zrušení by tedy podle aktivistů problémy s dodávkou elektřiny v republice nezpůsobilo.

"Každý může pomoci. Řešením je například to, že místo autem budu jezdit do práce vlakem nebo MHD. Vše se sčítá. Přehlížení problému vypouštěných emisí může mít dalekosáhlé důsledky," uvedl Patočka. Sucho v zemích tzv. globálního jihu vede totiž podle Hnutí Duha k válkám a migraci, protože obyvatelům států z této oblasti nezbývá nic jiného, než hledat si nový domov.

Na problém upozornili aktivisté tím, že vytvořili scénu, v níž obyvatelé průmyslově rozvinutých zemí ostřelovali černými balónky naplněnými vodou aktivisty představující lidi ze států, jež jsou nejvíce ohroženy globálním oteplováním. Balónky představovaly emise, jež se podle vědců podílejí na oteplování.

"Chceme, aby byl tento problém veřejností vnímán daleko šířeji, než tomu bylo dosud," doplnil Patočka.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Vladimír Klepáč
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist