https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aktiviste-chteji-prisnejsi-kontrolu-pri-transportech-zvirat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

fotogalerie uvnitřAktivisté chtějí přísnější kontrolu při transportech zvířat

25.4.2002 17:31 | PRAHA (EkoList)
Osm aktivistů a aktivistek Společnosti pro zvířata dnes před budovou Delegace Evropské komise v Praze upozornilo na kruté podmínky, kterým jsou vystavena hospodářská zvířata při přepravě na dlouhé vzdálenosti. "Zastavte dlouhé transporty na jatka!," žádaly transparenty, které si demonstranti s sebou přinesli.
 

Aktivisté předali zástupci Delegace dopis adresovaný vedoucímu Delegace Ramiro Cibrianovi, ve kterém jej jako zástupce EU žádají o ukončení přepravy hospodářských zvířat na jatka nebo další výkrm, pokud by přeprava měla být delší než 8 hodin nebo 500 km. Podle aktivistů by neměly být udělovány žádné výjimky. "Vývoz hospodářských zvířat z EU se musí přestat dotovat," doplňuje Dita Michaličková ze Společnosti pro zvířata. Zároveň by ten, kdo zvířata transportuje, měl podle Michaličkové povinně skládat zkoušky odborné způsobilosti.

Aktivisté v dopise kritizují nenaplňování deset let staré směrnice 90/425/EEC (a její novely 95/29/EC) o ochraně zvířat během přepravy. Dodržování směrnice se podle dopisu aktivistů musí začít důsledně kontrolovat, a její nedodržování by mělo být přísně sankcionováno. Součástí dopisu byly fotografie, dokumentující utrpení zvířat při transportu.

Dopis od Dity Michaličkové převzal Clemens Potocki, který si následně prohlédl vystavené fotografie a zajímal se o důvody, které přiměli aktivisty k demonstraci. Přislíbil, že aktivisté dostanou odpověď do deseti dnů, dopis bude předán Cibrianovi, který jej postoupí generálnímu ředitelství pro rozšíření a generálnímu ředitelství, v jehož kompetencích je doprava a dopis se může dostat do Evropského parlamentu a Evropské rady.

Podporu aktivitě Společnosti pro zvířata vyjádřila i Státní veterinární správa ČR (SVS). "Oceňujeme všechny organizace, které se snaží na nedostatky upozorňovat," říká mluvčí SVS Josef Duben. Čeští veterináři podle něj loni provedli 2391 kontrol přepravy zvířat, v 39 případech byly zjištěny nedostatky. "Kvůli zpřísněným kontrolám poklesl například transport jatečných koní z Polska přes naše území prakticky na poloviny," dodal Duben.

Společnost pro zvířata Zastavte dlouhé transporty zvířat na jatka Společnost pro zvířata
Transport koní Transport telat Clemens Potocki, jeho tlumočník a Dita Michaličková
Clemens Potocki si prohlíží transparenty Společnosti pro zvířata Clemens Potocki si prohlíží transparenty Společnosti pro zvířata Clemens Potocki se loučí s Ditou Michaličkovou
Dopis adresovaný Ramiro Cibrianovi

Foto: Martin Mach/EkoList


reklama

 
Martin Mach

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist