https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aktiviste-chteji-promenit-haag-v-antinuklearni-mesto
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aktivisté chtějí proměnit Haag v antinukleární město

14.11.2001 14:15 | PRAHA (EkoList)
Včerejší den byl pro nizozemský Haag nejen dnem zahájení 6. Konference stran Rámcové úmluvy OSN o klimatických změnách (COP6), ale i dnem antinukleárních aktivit. Tento přívlastek vtiskly 13. listopadu holandská nevládní organizace WISE (World Information Service on Energy, Světová informační služba o energii) a americká NIRS (The Nuclear Information and Resource Service, Jaderná informační a zdrojová služba).
 

Sdružení WISE/NIRS se obává, že zástupci jaderné lobby budou prosazovat schopnost nukleární energie řešit klimatickou krizi a propagovat ji jako nástroj v boji proti skleníkovému efektu. Proto se WISE/NIRS spolu s jinými organizacemi chtějí snažit, aby se celým haagským klimatickým zasedáním nesl antinukleární duch.

Podle WISE/NIRS je agitace jaderné lobby pro souhlas s nukleární energií v rámci mechanismu čistého rozvoje (clean development mechanism, CDM) obrovská a silná. CDM představuje obchodování s kredity, které vzniknou na bázi konkrétních projektů financovaných průmyslově rozvinutými zeměmi v zemích rozvojových. Technické a právní detaily tohoto mechanismu, který by měl začít již od letošního roku, budou stanoveny právě v Haagu (ve skutečnosti měly být stanoveny už před dvěma lety na COP4 v Buenos Aires). Smrtelný pokles, ubohá ekonomika, hrozivý bezpečnostní záznam, zvyšující se stohy radioaktivního odpadu, ztrácející se podpora veřejného mínění, tak charakterizují aktivisté z WISE/NIRS jaderný průmysl. Podle nich je hrozba globálních klimatických změn poslední nadějí pro toto odvětví, jak se dostat k novému potenciálně významnému zdroji a jak si znovu získat důvěru veřejnosti.

Podle WISE/NIRS země jako Spojené státy, Francie, Velká Británie, Jižní Korea a Japonsko doufají, že nukleární energie je vhodným flexibilním mechanismem pro realizaci protokolu z Kjóta. Podle holandských aktivistů je už rozhodnuto, oficiálně se prý však výsledek dozvíme až v Haagu. Problém nevidí WISE v CDM, ale v tom, jaké technologie a praktiky jsou přijatelné.

Důvodů, proč se aktivisté staví proti nukleární energii je hned několik. Aktivistům se především nelíbí její vysoká nebezpečnost. Riziko nehod se sice stále minimalizuje, ale když k nějaké nehodě dojde, pak jsou její důsledky devastující, píše koalice ve svém programu. Ačkoli sama jaderná elektrárna neemituje emise oxidu uhličitého, výroba nukleární energie už v sobě nutně zahrnuje minimálně dolování rud, jejich obohacování a dopravu, což už se vyrovná i spalování fosilních paliv. Navíc podle WISE neexistuje země, která by měla přijatelně vyřešenou otázku jaderného odpadu.

Antinukleární protesty holandských aktivistů neskončily včerejším dnem. Svůj úřad budou mít v Haagu po celou dobu trvání COP6. Chystají se uspořádat řadu happeningů, setkání, publikovat spoustu materiálů a zpráv. "Chceme Haag proměnit v antinukleární město," říkají doslova. WISE je nevládní nezisková organizace, vznikla v roce 1978, s tuctem poboček po celém světě. NIRS je americká nevládní organizace, se 6000 členy. Obě organizace spolu už v minulosti spolupracovaly.


reklama

 
Michael Polák

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist