https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aktiviste-chvali-rakousko-v-roli-predsedy-eu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aktivisté chválí Rakousko v roli předsedy EU

4.7.2006 13:44 | PRAHA/BRUSEL (EkoList)
Rakousko, předsedající zemím Evropské unie v uplynulém půlroce, hodnotí ekologické nevládní organizace kladně. „Rakušané úspěšně řídili řadu jednání a pomohli dosáhnout přijatelného výsledku v otázce Strategie udržitelného rozvoje. Nepodařilo se jim ale zabránit návratu určité politiky u ovzduší a odpadu a zklamalo nás v ochraně podzemních vod,“ prohlašuje John Hontelez, tajemník Evropské environmentální kanceláře (EEB), sdružující 140 nevládních hnutí v Evropě.
 

Obloha s mraky
Rakouské předsednictví znamenalo podle EEB rozumný pokrok v oblasti klimatických změn
Ilustrační foto: Jan Stejskal/EkoList
Když na počátku letošního orku Rakousko přebíralo předsednictví, EEB vydala prohlášení nazvané „Deset zelených zkoušek“, v němž popsala, na které otázky by se mělo Rakousko jako nový předseda zaměřit. Nyní porovnává tento dokument s realitou. Hodnocení vychází pozitivně.

Strategie udržitelného rozvoje byla zformulována v procesu přístupném všem. Přestože je relativně chudá na konkrétní cíle a termíny, nyní alespoň specifikuje potřebu nějak se vypořádat s růstem dopravy, což je úkol, který Evropská komise nepodporuje. Strategie také potvrzuje Radu ministrů jako strážce jejích cílů.

Předsednictví znamenalo rozumný pokrok v oblasti klimatických změn. EEB však lituje naléhání na zvýšení cíle užívání biopaliv na 8 procent, protože to vytváří masivní tlak na produkci energetických plodin bez ohledu na omezení evropského životního prostředí.

Mírný pokrok byl dosažen v oblasti GMO, ale ne takový, v jaký EEB doufalo. Rakušané nedosáhli dohody o souvisejících pravidlech koexistence GMO a konvenčního či ekologického zemědělství.

Země pod Alpami kladla velký důraz na tematickou strategii Znečištěné ovzduší a energicky podporovala diskuse o směrnici o kvalitě ovzduší. Březnová rada ministrů pro životní prostředí přinesla obecně užitečné závěry tematické strategie. Směrnice však podle EEB stále obsahuje mnoho mezer, které oslabují ochranu zdraví i životního prostředí.

Strategie hospodaření s odpady má smíšené výsledky. Předsedající země podle EEB vyslala jasný vzkaz Komisi, že její postoj je nepřijatelný, zvláště ohledně hierarchie odpadu a recyklace. EEB lituje nedostatku úsilí v oblasti prevence vzniku odpadů a toho, že Rakousko selhalo v otevřeném odporu k plánu Komise překlasifikovat spalovny na „zařízení na opětovné využití odpadu“.

Zbývající témata ze seznamu „deseti zkoušek“ přinesla podle EEB smíšený výsledek. Předsednická země uspěla v překonání předchozí slepé uličky v jednání o tzv. Alpské úmluvě. Skromný výsledek přinesla oblast ochrany biologické rozmanitosti, ale systém pro financování Natury 2000 podkopaly rozsáhlé škrty za předsednictví Británie.

Ohledně půdy prý „interní nesouhlas“ v řadách Komise opětovně zpozdil návrh tematické strategie pro půdu. Tím pádem jej nemohla projednat Rada ministrů a předsednické zemi nebylo umožněno začít v tomto směru pracovat.
reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist