https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aktiviste-dnes-vyjadrili-znepokojeni-nad-pristupem-bankeru-k-oddluzeni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aktivisté dnes vyjádřili znepokojení nad přístupem bankéřů k oddlužení

27.9.2000 20:30 | PRAHA (EkoList)
Asi patnáct zástupců mezinárodní nevládní organizace Jubilee 2000 dnes večer před hlavním vchodem do Kongresového centra postavilo malé řečnické pódium, velký transparent s anglickým nápisem: "Birmingham - Cologne - Okinawa - Praha. Dost prázdným slibům. Zrušte dluhy teď" a velký glóbus, jehož stěny byly polepeny petičními archy, představujícími část z 21 milionů podpisů lidí, kteří podporují oddlužení nejchudších zemí..
 

Podle vyjádření Tomáše Tožičky, koordinátora kampaně Milostivé léto 2000 v ČR, šlo spíše o symbolický akt, kterým organizace chtěla vyjádřit svoje znechucení a znepokojení nad tím, jak obě brettonwoodské instituce neustále planě slibují oddlužení nejchudších zemí. "Před čtyřmi roky mluvili o 41 zemích, před třema měsíci o 25 zemích a teď přišli s dvaceti. To je pro nás nepřijatelné," řekl Tožička pro EkoList. Aktu, kterého se podle očekávání zúčastnili i oba nejvyšší představitelé Světové banky a Mezinárodního měnového fondu James Wolfensohn a Horst Köhler, přihlížela asi stovka novinářů a účastníků zasedání.

Tožička zdůraznil, že Jubilee 2000 i nadále hodlá vést dialog s MMF i SB, přestože se domnívá, že největší překážkou pro oddlužení nejsou tyto instituce, ale parlamenty největších zemí, které celou proceduru oddlužení protahují. Zároveň vyjádřil podiv nad jednáním obou finančníků, kteří nakonec setkání nevěnovali tolik času, než původně slíbili, neboť spěchali do nemocnice za zraněnými policisty ze včerejších demonstrací "Za nejvíc tragickou věc ovšem považuji prohlášení Köhlera, abychom se víc zabývaly chudobou než dluhem," řekl Tožička. "Boj s chudobou je složitá věc, na které musí spolupracovat spoustu mezinárodních, vládních i nevládních organizací, vlád i parlamentů. Pro oddlužení už existují precedenty i určitá pravidla, a ví se, jak se to má řešit. Proto se zaměřujeme na boj s chudobou," dodal.

Na závěr setkání předali aktivisté oběma finančníkům kříže, které symbolizují 19 000 dětí, které denně umírají v nejchudších zemích světa. Naopak bankéři si pro aktivisty připravili malý glóbus z českého skla.


reklama

 
Michael Polák

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist