https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aktiviste-i-policie-ukazali-na-staromestskem-namesti-vlidnou-tvar
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aktivisté i policie ukázali na Staroměstském náměstí vlídnou tvář

27.9.2000 20:13 | PRAHA (EkoList)
Ve chvíli, kdy se demonstranté začali přesunovat v malých skupinkách z náměstí Míru na Karlův most, mohlo leckoho napadnout: "A teď nám rozbijí ještě historické jádro!" Nic takového se ale nestalo, aktivisté ukázali, že protestovat je možné i nenásilnými prostředky.
 

Aktivisté prý hodlali obsadit Karlův most, diskutovat s kolemjdoucími o Mezinárodním měnovém fondu (MMF) a Světové bance (SB) a protestovat proti uvěznění svých kolegů. V tom jim ale policie zabránila a demonstranté se pokojně odebrali na Staroměstské náměstí, kde vypuklo cosi jako "antiglobalizační karneval". Asi 300 aktivistů začalo zpívat, tančit, hrát na bubínky - prostě se bavit. Staroměstské náměstí v tu chvíli připomínalo taneční party, která byla chvílemi přerušována jen projevy, ve kterých se odpůrci dotkli i problému ničení Prahy. Samozvaný řečník požádal jednotlivé národnosti, aby neničily Prahu a zpod Staroměstské radnice se nesl souhlasný potlesk. Pískot byl slyšet jen sporadicky, bylo vidět, že "ničitelé" se včerejšího večera nezúčastnili. Jediným excesem byla chvíle, kdy se jeden z účastníků shromáždění pokusil vylézt na Staroměstský orloj. O závažnosti přestupku svědčí nejlépe to, že sami dobře naladění policisté, kterých bylo asi sto, nevěděli, zda mají dotyčného zatknout.

Kolem desáté hodiny večerní začalo demonstrantů ubývat. Zjevná vyčerpanost způsobila i to, že policisté s úsměvem na tváři diskutovali s odpůrci a situace v té době připomínala ono typické "co jsme si, to jsme si". Na pouliční party se dokonce přišel podívat policejní prezident Jiří Kolář a policejní tisková mluvčí Ivana Zelenáková.


reklama

 
Josef Šťastna

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist