https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aktiviste-komise-hodla-udelovat-ekoznacku-toxickemu-nabytku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aktivisté: Komise hodlá udělovat ekoznačku toxickému nábytku

23.9.2003 18:02 | PRAHA/BRUSEL (EkoList)
Evropský úřad pro životní prostředí (EEB), Greenpeace a Forests and the European Union Resource Network (FERN) společně minulý týden varovali ministry životního prostředí Unie, že Komise navrhuje ocenit evropskou Eko-značkou nábytek obsahující nebezpečné chemické látky, ilegálně poražené dřevo a PVC. Návrh ohrožuje podle těchto organizací věrohodnost celého systému ekologického značení výrobků. Finální rozhodování zástupců vlád EU o kritériích Eko-značky pro nábytek se koná ve středu 24. září.
 

Evropská ekoznačka Květina má identifikovat trvale udržitelné výrobky s omezenými dopady na životní prostředí během jejich životnosti, které umožňují spotřebitelům informovaný výběr.

Hrubá kritéria pro novou ekoznačku pro nábytek původně vyloučila nábytek obsahující nebezpečné látky z celého systému ekologického značení. Přesto konečný návrh tuto značku umožňuje udělit i nábytku, jenž představuje vážné problémy pro zdraví i životní prostředí.

Může být například pokryt PVC až do 2 kg na sedmdesátikilogramový kus, může obsahovat nebezpečné chemické látky, které nejsou běžně označeny varováním, jako halogenované retardanty (zpomalovače) ohně a ftaláty. O ftalátech je známé, že jsou rakovinotvorné a jsou vyloučeny z jakéhokoli ekologického značení. Podle návrhu také nábytek může uvolňovat VOC neboli těkavé organické složky, a to nad limit doporučený Světovou zdravotnickou organizací. A ke všemu mohou být částečně z ilegálně vytěženého dřeva.

"PVC je jedním z nejškodlivějších plastů pro přírodu," varuje Korbo Iwasaki-Riss z Greenpeace. "Mnoho výrobců ho úspěšně odstranilo ze své výroby - PVC prostě není nutný pro nábytek. Umožnit, aby takový výrobek měl značku přátelský přírodě, by byl švindl," říká se Iwasaki-Riss.

"Jsme svědky obrovské ztráty ambicí systému ekologického značení. Ústup od (posuzování) celého životního cyklu výrobku, preventivní přístup k 'minimálnímu požadavku zákona' jasně ilustruje rezignaci na to jít dále než vyžaduje Směrnice o restrikcích v marketingu a užívání (výrobků)," říká Melissa Shinn, koordinátorka EEB pro ekoznačky.

"Bez kritérií vysoké kvality ekoznačka EU neposkytuje žáfný stimul lesnímu hospodářství, aby zastavilo neudržitelné a ilegální praktiky těžení dřeva, které ohrožují biologickou rozmanitost a společenstva, jejichž přežití závisí na lesích," dodává Bérénice Muraille z FERNu.


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist