https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aktiviste-kompromis-v-otazce-temelina-je-nejhorsim-resenim
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aktivisté: Kompromis v otázce Temelína je nejhorším řešením

28.11.2001 10:40 | ČESKÉ BUDĚJOVICE/PRAHA (ČIA)
Očekávanou kompromisní dohodu o sporných bodech v bezpečnosti Jaderné elektrárny Temelín (JETE) označilo protiatomové hnutí Jihočeské matky za jedno z nejhorších řešení temelínské otázky. "Časově náročná řešení zůstanou zřejmě nevyužita," vyjádřila obavu aktivistů jejich mluvčí Dana Kuchtová, podle které zřejmě rakouská strana ustoupí v tom, že nebude požadovat provedení všech svých požadavků před zahájením komerčního provozu JETE.
 

Dokument, který pro čtvrteční jednání premiérů obou zemí připravil ministr zahraničních věcí Jan Kavan, projedná dnes na svém mimořádné zasedání česká vláda. Jeho obsah je přísně utajován, očekává se ale, že by měl otevřít cestu uzavření kapitoly Energetika v rámci rozhovorů před vstupem ČR do Evropské unie.

"Odstranění dvou hlavních bezpečnostních nedostatků (vysokoenergetická potrubí a ventily parogenerátoru) bude také znamenat další zásadní zvýšení temelínského rozpočtu, který je už nyní překročen," poznamenala Kuchtová. "Především by však skutečné řešení těchto dvou problémů znamenalo pozastavení spouštění Temelína a přestavbu například strojovny, tedy opětovné prodloužení dostavby Temelína. Na zastavení spouštění však česká vláda není ochotna přistoupit, protože by to znamenalo zhoršené podmínky pro privatizaci ČEZ."


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist