https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aktiviste-maji-strach-z-dalsi-quotsalamovequot-dalnice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aktivisté mají strach z další "salámové" dálnice

19.2.2001 15:45 | PRAHA/TÁBOR (EkoList)
Obavu z toho, že dálnice D3 z Prahy na jih směrem na Tábor a České Budějovice se stane další dálniční stavbou, řešenou tzv. "salámovou metodou", mají prý některé ekologické organizace. Před zítřejším výjezdním zasedáním zastupitelstva Budějovického kraje to EkoListu potvrdil Edvard Sequens ze sdružení Calla. Na programu jednání krajského zastupitelstva, které zítra výjimečně proběhne v Táboře a nikoli v Českých Budějovicích, je návrh územního plánu vyššího územního celku (VÚC) Táborsko, včetně trasy dálnice D3. "Je to první důležitá věc, o které bude zastupitelstvo našeho kraje jednat," říká Sequens.
 

Ekologičtí aktivisté mají strach z toho, že trasa dálnice se pro účely posuzování jejího vlivu na životní prostředí rozkouskuje na kratší úseky, které se budou posuzovat zvlášť a nakonec se nechají ty nejproblematičtější z nich. "To se stalo v případě dálnice D8 z Prahy směrem na Drážďany. Tento nemorální a neracionální postup vedl k tomu, že pro vedení dálnice přes chráněnou krajinnou oblast, jež je ze zákona zakázáno, byla vydána sporná výjimka," vysvětluje obavy aktivistů Petr Hrdina z organizace Děti Země. Podle Hrdiny hrozí tento tzv. "salámový" scénář i u dálnice na České Budějovice. "Úseky z Prahy do Mezna a z Českých Budějovic na hranice byly už v roce 1999 vyhodnoceny jako problematické. A Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) teď chce začít stavět úsek Mezno - České Budějovice," dodává Hrdina.

Dálnice D3 by se podle nedávných výroků ministra dopravy Jaromíra Schlinga (ČSSD) měla začít stavět ještě letos. Na pořad jednání se přitom D3 vrátila až v roce 1999, po nástupu sociálně demokratické vlády. Původní návrh na stavbu dálnice D3 vypustila ze seznamu priorit na návrh tehdejšího ministra životního prostředí Jiřho Skalického (ODA) už v roce 1997 poslední vláda Václava Klause (ODS).

Podle ekologických organizací, ale také dvou sdružení obcí Klid (Jílovsko) a Náš domov (Benešovsko), je dálnice D3 zbytečná. Neutěšenou dopravní situaci v regionu by podle nich vyřešilo rozšíření stávající silnice I/3 a urychlená dostavba IV. železničního koridoru.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist