https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aktiviste-na-broumovsku-pomahaji-chovatelum-branit-se-vlkum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aktivisté na Broumovsku pomáhají chovatelům bránit se vlkům

18.6.2018 00:16 | BROUMOV (ČTK)
Na Broumovsku se vlci usadili po více než 200 letech před třemi lety a dosud zadávili desítky ovcí a koz. Někteří chovatelé si stěžují, že náhrady státu za usmrcená domácí zvířata jsou nedostatečná. U soudu se domáhají toho, aby ministerstvo životního prostředí připravilo návrh změny zákona o ochraně přírody a krajiny tak, aby mohl být počet vlků redukován. / ilustrační foto
Na Broumovsku se vlci usadili po více než 200 letech před třemi lety a dosud zadávili desítky ovcí a koz. Někteří chovatelé si stěžují, že náhrady státu za usmrcená domácí zvířata jsou nedostatečná. U soudu se domáhají toho, aby ministerstvo životního prostředí připravilo návrh změny zákona o ochraně přírody a krajiny tak, aby mohl být počet vlků redukován. / ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ekologičtí aktivisté na Broumovsku, kde se vyskytují vlci, pomáhají chovatelům v této oblasti s výstavbou plotů, které jejich stáda před vlky účinně ochrání. Pilotním projektem se stala ohrada kolem pastvin chovatele koní Michala Josky, který hospodaří v katastru Libné. Ohrada je přes metr vysoká a zhruba 1700 metrů dlouhá, má elektrický ohradník z drátů z vysokopevnostní oceli. Pilotní projekt Hnutí Duha, který nese název Soužití s velkými šelmami v ČR, má přispět ke zklidnění napětí mezi chovateli v oblastech s výskytem vlků, řekl to Jiří Beneš z Hnutí Duha.
 

"Chceme ukázat, že spolupráce mezi chovateli hospodářských zvířat a Hnutím Duha vede k účinnému zabezpečení zvířat před útoky vlků. Zájemci o spolupráci nás mohou kontaktovat a my jim poskytneme bezplatnou poradnu a pomůžeme vypracovat žádost o samotný projekt," řekl.

Projekt, který začal v lednu, se podle Beneše netýká jen stavění ohrad, ale i osvětové činnosti a dalších aktivit. "Univerzální řešení ochrany před vlky neexistuje, situace u každého z chovatelů je specifická. Poté, co konkrétní případ vyhodnotíme, pokusíme se najít vhodný zdroj financování," řekl Beneš. Chovatel se podílí na ochranném opatření asi z 20 procent z celkových nákladů. "Doplňujeme volný prostor, kde neexistuje instituce, která by bezplatně chovatelům radila se zabezpečením a zpracováním dotací," řekl.

Hnutí Duha na Broumovsku získalo peníze také na vylepšení ohrady a zakoupení pasteveckého psa pro chovatelku ve Zdoňově. "Kromě těchto dvou projektů máme odeslané další čtyři projekty, které jsme zpracovali pro chovatele z regionu Broumovsko. Jejich žádosti jsme už zpracovali a odeslali ke schválení Agentuře ochrany přírody a krajiny," řekl Beneš. Podle něho je rozpracovaných dalších asi deset projektů, a to i z Krušných hor či Českého středohoří.

Na Broumovsku se vlci usadili po více než 200 letech před třemi lety a dosud zadávili desítky ovcí a koz. Někteří chovatelé si stěžují, že náhrady státu za usmrcená domácí zvířata jsou nedostatečná. U soudu se domáhají toho, aby ministerstvo životního prostředí připravilo návrh změny zákona o ochraně přírody a krajiny tak, aby mohl být počet vlků redukován.

Hradecký kraj dosud vyplatil chovatelům z Broumovska na náhradách škod způsobených vlky 492.887 korun. V roce 2016 to bylo 180.125 korun, loni 297.082 a letos zatím 15.680 korun.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Tomáš Kučera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist