https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aktiviste-nasadili-obrazu-krale-karla-iii.hlavu-kreslene-postavy-wallace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aktivisté nasadili obrazu krále Karla III. hlavu kreslené postavy Wallace

11.6.2024 19:24 | LONDÝN (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Aktivisté hájící práva zvířat dnes nasadili britskému králi Karlovi III. na jeho prvním oficiálním portrétu hlavu kreslené postavy milovníka sýrů Wallace. Důvodem je podle nich údajně kruté zacházení se zvířaty na farmách, nad nimiž má záštitu královská společnost pro ochranu zvířat. Informují o tom britská média. Podle majitele galerie aktivisté dílo zásadně nepoškodili. Buckinghamský palác podle médií odmítl incident komentovat.
 

Terčem členů organizace Animal Rising se stal portrét krále ve vojenské uniformě na červeném a růžovém pozadí, jehož autorem je Jonathan Yeo. První oficiální podobizna vytvořená od loňské Karlovy korunovace byla veřejnosti představena v květnu a nyní je k vidění v londýnské galerii Philipa Moulda.

Kromě hlavy postavy z kreslených filmů tvůrce Nicka Parka přibyla na obraz komiksová bublina. "Žádný sýr, Gromite. Podívej na všechnu tu krutost na farmách RSPCA," říká v ní Wallace svému filmovému psovi s odkazem na údajně kruté zacházení se zvířaty. Podle vyjádření Animal Rising k němu dochází na farmách, které má ve správě Královská společnost na ochranu zvířat (RSPCA). Aktivisté tvrdí, že forma protestu vychází z toho, že Karel má ve velké oblibě sérii filmů o Wallacovi a Gromitovi a zároveň je patronem RSPCA.

"Ačkoli doufáme, že to jeho výsost pobaví, zároveň ho vyzýváme, aby vážně přehodnotil, jestli chce být spojován s ošklivým utrpením na farmách podporovaných RSPCA," uvedla organizace v prohlášení.

Majitel galerie Philip Mould uvedl, že útok pro něj nebyl žádným překvapením a že byl obraz preventivně opatřen ochrannou vrstvou. Dva útočníci podle něj připevnili papírovou hlavu a bublinu k obrazu vodou a zaměstnanci galerie je po pár desítkách sekund sundali. Mould je pak podle svých slov vyzval, aby odešli, což udělali. Trestní oznámení nepodal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist