https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aktiviste-priblizovali-zivot-slepic-v-klecich-jizdou-v-tramvajich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aktivisté přibližovali život slepic v klecích jízdou v tramvajích

20.8.2018 00:45 | PRAHA (ČTK)
Ilustrační foto velkochovu slepic v Přešticích.
Ilustrační foto velkochovu slepic v Přešticích.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Petr zewlakk Vrabec / OBRAZ
Několik desítek aktivistů ve škraboškách a kostýmech slepic ze spolku Obraz - Obránci zvířat se dnes snažilo při jízdě v naplněných tramvajích přiblížit Pražanům život slepic v klecových chovech. Plánují dorazit k sídlu prodejní skupiny COOP, která se podle nich zatím nezavázala k omezení odběru vajec z klecových chovů. Podle mluvčího skupiny Lukáše Němčíka byla ale některá z družstev COOP první v republice, která na prodej vajec pouze z bezklecových chovů přešla. Záleží však podle něj na konkrétním družstvu. Producentům vajec se aktivita nelíbí, berou ji za nátlakovou akci.
 

Aktivisté cestou tramvajemi kvokali a rozdávali letáky informující o nevýhodách života nosnic v klecích. Samotní cestující v tramvajích se k akci stavěli rozporuplně, někteří si letáčky pročítali, jiní si před kvokáním zacpávali uši. "Slepice mají větší rozum než vy," slyšel zpravodaj například říkat jednu z cestujících.

Spolek Obraz již dříve zveřejnil prostřednictvím České televize záběry ze čtyř českých klecových chovů, ve kterých byly slepice odrané z peří, namačkané v malých klecích a byly tam i kusy, které podmínky chovu nepřežily. Většina obchodních řetězců poté ohlásila, že většinou nejpozději do roku 2025 přestanou prodávat vejce z klecových chovů.

Slepičí jízda
Slepičí jízda
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Petr zewlakk Vrabec / OBRAZ

COOP podle Němčíka s Obrazem komunikuje, ale různí členové spolku mu několikrát nekoordinovaně napsali ty samé dotazy. "Říkali jsme, že jsme první řetězec, který bezklecový chov zavedl," řekl ČTK Němčík. Podle něj se však oficiálně COOP nemůže k závazku přihlásit, protože záleží na jednotlivých ze čtyřicítky spojených družstvech. "Některá se k tomu přihlásila, některá ne, je to na nich. Nejsem schopen to centrálně říci," dodal. Domnívá se ale, že většina na prodej z bezklecových chovů přejde během několika let.

"Je pravda, že družstvo Ústí nad Orlicí prodává vajíčka z bezklecových chovů. Bohužel s námi (COOP) komunikovat nechce," řekl mluvčí Obrazu Pavel Buršík. Podle něj jsou v zahraničí právě družstevníci progresivnější. "Přijde mi velmi nešťastné, když nadnárodní společnosti závazky přijaly a je jasné, že vajíčka z klecových chovů prodávat nebudou, že právě svaz českých družstev se k tomu není ochoten nějak postavit a není schopen se o tom bavit," dodal Buršík.

Producenti vajec se k happeningu postavili negativně jako k nátlakové akci, přesto však budou muset podle předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriely Dlouhé trhu ustoupit. "Plno farem se (na bezklecové chovy) předělává, ale jde to velice těžko, některé menší asi zavřou," řekla Dlouhá. Podle ní navíc hrozí, že se chovy předělají, přesto aktivisté a řetězce nebudou spokojeni, že i tam jsou opelichané slepice. Chtěla by proto od řetězců závazek, že pokud producenti na bezklecové chovy přejdou, budou nakupovat českou produkci. "Většina příznivců tohoto hnutí jsou vegani včetně politologa pana Buršíka a spíše mají za cíl, aby se vejce a maso vůbec nejedlo," dodala.

Karel Hanzelka, mluvčí Agrofertu, který také vejce produkuje, rovněž akci kritizoval. "V ČR se ročně zkonzumují skoro tři miliardy vajec a většina z nich pochází z českých chovů. Když zlikvidujeme místní chovatele, jak si Obraz evidentně přeje, komu to asi poslouží? Jednoznačně importu. Problém je, že u něj nikdo nezkontroluje, odkud vejce pochází. Zatímco chovatelé v ČR jsou pod neustálým dohledem české veterinární správy," sdělil Hanzelka. Podle něj je cílem aktivistů z Obrazu udělat z Čechů vegany. "Říkají, že ani halové chovy a dokonce ani bio chovy se jim nelíbí. A to není vše. Po vejcích přijde na řadu maso, mléko a další základní potraviny," řekl mluvčí.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist