https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aktiviste-protestuji-proti-vladni-koncepci-nakladani-s-radioaktivnim-odpadem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aktivisté protestují proti vládní Koncepci nakládání s radioaktivním odpadem

29.10.2001 17:48 | PRAHA (ČIA)
Občanská hnutí CALLA a Hnutí Duha ostře odsoudily koncepci ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) o budoucím nakládání s radioaktivními odpady. MPO podle nich celý problém bagatelizuje a odsouvá do budoucna. Navíc se prý ke svým oponentům chová arogantně a nadřazeně. "Pro příště víme, že nemá význam pokoušet se s těmito lidmi o dialog, ale že musíme organizovat účinnější odpor," uvedl Jan Beránek z Hnutí Duha.
 

Návrh koncepce byl nedávno projednáván na veřejném slyšení. Obě sdružení kritizovala např. fakt, že podle dokumentu nebudou mezi radioaktivní paliva zařazeny odpady z těžby a zpracování uranové rudy. Podle Beránka vůbec nedošlo k rozhodnutí o budoucím zacházení s nebezpečnými odpady, nýbrž autoři pouze "vyzdvihovali skutečnost, že nastíněných variant je mnoho a prý je skvělé, že jsou všechny otevřené."

Edvard Sequens ze sdružení CALLA kritizoval mimo jiné vyčíslení nákladů na výstavbu hlubinného úložiště radioaktivního paliva na 47 miliard korun. Podle něj se v minulosti vždy hovořilo o mnohem vyšších částkách a MPO se pouze snaží chránit ČEZ před placení vyšších poplatků na tento účel. V současné době platí ČEZ 50 korun za každou MWh.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist