https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aktiviste-v-britskem-muzeu-rozplacli-dort-o-figurinu-krale-karla-iii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aktivisté v britském muzeu rozplácli dort o figurínu krále Karla III.

24.10.2022 19:13 | LONDÝN (ČTK)
Dvojice aktivistů při dnešní protestní akci v muzeu Madame Tussaudové v Londýně rozplácli čokoládový dort o obličej voskové figuríny britského krále Karla III. K akci se přihlásila ekologická skupina Just Stop Oil (Zastavme ropu) s požadavkem, aby britská vláda zastavila vydávání nových licencí na těžbu ropy a zemního plynu.
 

Karel III. je proslulý svým zájmem o ekologické otázky. Před nástupem na trůn se loni zúčastnil klimatické konference COP26 v Glasgow, kde v zahajovacím projevu vyzval k ráznějšímu přístupu ke klimatickým změnám. Skrze videopřenos promluvila na konferenci také tehdejší královna Alžběta II.

Na videu zveřejněném na sociálních sítích překonají aktivisté zábranu, postaví se vedle figurín královské rodiny, načež té znázorňující Karla III. rozplácnou na tvář dva dorty. "Po času slov nadešel čas činů," zopakuje aktivista citát z projevu, který pronesla na konferenci v Glasgow královna.

Protest přichází jen několik dní poté, co aktivisté z ekologické skupiny Letzte Generation (Poslední generace) v postupimském muzeu potřísnili bramborovou kaší obraz od mistra francouzského impresionismu Claudea Moneta. Podobný způsob protestu zvolily aktivistky z hnutí Just Stop Oil, které v polovině října v londýnské Národní galerii vychrstly rajčatovou polévku na obraz Slunečnice nizozemského malíře Vincenta van Gogha. Přívrženci skupiny v posledních dnech také blokovali ulice v okolí britského parlamentu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist