https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aktiviste-v-pardubicich-chteji-ochranit-prirodni-park
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aktivisté v Pardubicích chtějí ochránit přírodní park

22.6.2018 00:20 | PARDUBICE (ČTK)
Aktivisté včera před pardubickou radnicí demonstrovali proti plánovaným aktivitám města v přírodním parku Červeňák. Nechtějí, aby přes něj vedla silnice, stavěla se tam hřiště či sportoviště. / Ilustrační foto
Aktivisté včera před pardubickou radnicí demonstrovali proti plánovaným aktivitám města v přírodním parku Červeňák. Nechtějí, aby přes něj vedla silnice, stavěla se tam hřiště či sportoviště. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Aktivisté včera před pardubickou radnicí demonstrovali proti plánovaným aktivitám města v přírodním parku Červeňák. Nechtějí, aby přes něj vedla silnice, stavěla se tam hřiště či sportoviště. Řekl to za organizátory Jakub Kutílek (Zelení). Veřejný protest uspořádali už v prosinci 2016.
 

"Chceme, aby místo zůstalo dál přírodní lokalitou, jen aby se zprostupnilo pro pěší a cyklisty," řekl Kutílek.

Protest aktivisté nazvali Nedělejte z nás šašky. Oblékli se do kostýmů klaunů, na menší transparenty napsali: Koupím zdravý rozum nebo Dvě silnice vedle sebe - šaškárna. Akci načasovali před jednáním zastupitelstva, aby mohli oslovit i jeho členy.

Spor aktivistů a města se postupně rozrůstá. Nechtějí silniční propojku, která má spojit lokalitu Višňovka s krajskou nemocnicí. Bude stačit obchvat, který se má možná v dohledné době stavět, uvedl Kutílek. Město již dříve sdělilo, že silnice tam nemusí být nastálo, může změnit statut a bude jen cyklostezkou.

Podle aktivistů má lokalita zůstat, jak je. Stačí malá úprava zeleně a cest. Obávají se, že nový územní plán tohle změní. "Je to krásné přírodní prostředí kousek od města," řekl Kutílek.

Náměstkyně primátora Helena Dvořáčková (ANO), která s aktivisty včera diskutovala, řekla, že pořadatelé demonstrace si pletou pojmy. V novém územním plánu se v lokalitě Červeňák skoro nic nezmění. Mění se ovšem terminologie a v návrhu mají najednou jednotlivá místa jinou barvu.

"Bude to prakticky stejné jako dosud. Příští týden je veřejné projednání nového územního plánu, kdokoliv může podat námitku. Veřejnost se může účastnit celého procesu pořizování dokumentu," řekla náměstkyně.

Aktivistům se zdá, že navrhovaný územní plán chce zastavět mnohem víc míst v Pardubicích a sníží se tak poměr zelených ploch. Podrobnosti mají na svých stránkách, kde návrh označují jako hloupý, řekl Kutílek.

Lokalitu Červeňák zatím vlastní armáda, která tam měla dřív své aktivity. Město dlouhodobě usiluje o bezplatný převod.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist