https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aktiviste-vyzvali-nemeckou-vladu-at-nekupuje-ceskou-elektrinu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

fotogalerie uvnitřAktivisté vyzvali německou vládu, ať nekupuje českou elektřinu

25.5.2001 14:02 | PRAHA (EkoList)
Vývoz elektřiny do Německa podle ekologických aktivistů ohrožuje životní prostředí a zdraví občanů v České republice. Hnutí DUHA a Sdružení CALLA proto dnes dopoledne uspořádali demonstraci před německým velvyslanectvím v Praze. Zástupci sdružení vyzvali otevřeným dopisem německou vládu k zastavení dovozu elektřiny z ČR.
 

Aktivisté si vybrali německou ambasádu proto, že zhruba 90 % z celkového množství vyvezené elektřiny šlo právě do Německa. "Německé ministerstvo hospodářství v těchto dnech zvažuje možná opatření proti dovozu tzv. "špinavé" elektřiny," sdělil Jan Beránek z Hnutí DUHA. Podle Beránka se zástupci občanských sdružení chystají na toto téma jednat s německou vládou přímo v Berlíně.

Kdyby Němci opravdu vyslyšeli žádost na snížení odběru elektřiny z České republiky, byla by to pro ČEZ hluboká rána. "Bylo by to opravdu smutné," říká Marie Dufková z oddělení komunikace ČEZ. Podle ní však nic takového nehrozí. "Naše elektřina, jak říkají na západě, je naprosto čistá, protože její výroba odpovídá světovým enviromentálním a bezpečnostním standardům," tvrdí Dufková. Podle ní by ČEZ ale určitě našel i jiná odbytiště. "Vyvážíme například do Itálie a do Řecka," dodává Dufková. Jan Beránek je však k takovým tvrzením skeptický: "Německo je pro Českou republiku unikátní partner. Především proto, že přenosové kapacity umožňují dovážet v takovém množství pouze do Německa." Vzhledem k tomu, že energetický trh v Evropě je nasycen, byl by ČEZ nucen buď snížit výrobu a odběr uhlí, nebo jít dolů s cenou.

Podle výpočtů Hnutí DUHA je výroba elektřiny vyvezené loni do Německa spojená s vytěžením 7,56 milionů tun českého uhlí, 303 000 tun vápence a vzniká během ní 15 615 tun emisí oxidu siřičitého, 12 971 tun oxidů dusíku, 990 tun oxidu uhelnatého a 630 tun prachu. Podle Beránka tedy náš největší výrobce energie ČEZ a.s. a potažmo ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr vyváží životní prostředí a zdraví obyvatel, a to se ztrátou několika miliard. "ČEZ vyváží v průměru 1 kWh za 60 halířů, zatímco doma produkuje za 1,2 Kč a výrobní náklady jsou 90 halířů. To znamená, že každou kilowathodinu dotují čeští spotřebitelé 30 halíři," vysvětluje Beránek. S takovým výkladem cen elektřiny však nesouhlasí ČEZ. "Do ceny pro domácí spotřebitele se započítávají náklady na systémové služby, které souvisejí s udržováním stálé dodávky. Ty se naopak nepočítají do vývozů a proto je tato "nahá" elektřina levnější. Ale určitě neprodáváme pod cenou," vysvětluje Marie Dufková z oddělení komunikace.

To je ale krásná fotka A ta je ještě hezčí A ta nejhezčí
To je ale krásná fotka A ta je ještě hezčí A ta nejhezčí
Foto: Jan Bouchal/EkoList

reklama

 
Jan Bouchal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist