https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aktiviste-z-posledni-generace-urizli-v-centru-berlina-spicku-vanocni-jedle
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aktivisté z Poslední generace uřízli v centru Berlína špičku vánoční jedle

21.12.2022 15:56 | BERLÍN (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Aktivisté z ekologického hnutí Poslední generace (Letzte Generation) dnes v centru Berlína u Braniborské brány uřízli špičku vánočního stromu. K protestní akci použili vysokozdvižnou plošinu. Akci se jim podařilo uskutečnit, i když je okolí Braniborské brány neustále střeženo policií.
 

Ze zhruba 15metrové jedle, kterou deník Der Tagesspiegel označil za pravděpodobně nejfotografovanější vánoční strom v Německu, uřízli demonstranti asi dvoumetrovou špičku. Nejčtenější německý list Bild na svém webu napsal, že aktivisté neuřízli jen tak ledajaký strom. Jedle před Braniborskou bránou je totiž jedním z vánočních symbolů adventního Berlína.

Na plošině, ze které vrchol jedle odřízli, měli aktivisté transparent s nápisem "Je to jen špička stromu" odkazujícím na budoucí klimatickou katastrofu, pokud lidstvo nezačne životní prostředí důsledněji chránit.

Hnutí k dnešní akci uvedlo, že zatímco Němci poslední předvánoční týden tráví nákupem co nejlepších dárků, jiní lidé musí kvůli dopadům klimatických změn v podobě sucha a záplav přemýšlet, kde seženou vodu a potraviny. "V Německu vidíme jen špičku katastrofy," dodalo hnutí.

Německá média a také internetové uživatele zaráží, že se Poslední generaci podařilo vrchol stromu odříznout, ačkoli okolí turisticky oblíbené Braniborské brány je neustále střeženo policií.

Hnutí v posledních týdnech v Německu zintenzivnilo protesty, kterými chce veřejnost a vládu přinutit k ráznější ochraně klimatu. Aktivisté se mimo jiné lepidlem lepí k silnicím, ranvejím a uměleckým dílům.


reklama

 
Aleš Zápotocký
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist