https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aktualnecz-exotickou-dovolenou-zanechate-ekologickou-stopu-na-cely-rok
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aktuálně.cz: Exotickou dovolenou zanecháte ekologickou stopu na celý rok

17.8.2009 10:25 | PRAHA (Ecomonitor)
Téměř třikrát překračuje průměrný Čech doporučenou roční ekologickou stopu 1,8 hektaru, píše server Aktuálně.cz. Uskutečněním exotické dovolené zanechá česká rodina na zemi ekologickou stopu, která je jí určena na celý rok.
 

Korálový útes u břehů Havaje.
Létáním za exotikou se podle odborníků zanechává několikanásobně větší ekologická stopa, než jakou má každý z nás doporučenou na rok.
Licence: Volné dílo (public domain)
Foto: James Walter/NOAA

Ekologická stopa představuje zatížení planety, jenž je způsobeno lidskou spotřebou energií, jízdou automobilem či produkcí odpadu. „Každý má v průměru k dispozici na rok 1,8 hektaru, aby nežil na ekologický dluh a vývoj na Zemi byl udržitelný,“ říká Viktor Třebický, který působí v Týmové iniciativě pro místní udržitelný rozvoj. „Průměrná ekologická stopa jednoho Čecha je však 4,9 globálních hektarů na rok.“

Nejvíce Čechů prý míří v létě do Chorvatska. Přeprava čtyřčlenné rodiny autem znamená ekologickou stopu o velikosti 0,16 globálního hektaru, namísto toho letecká cesta do Španělska vydá za 0,77 globálního hektaru. Cesta na exotické Seychely pak představuje 4,07 globálního hektaru, uvedl Třebický.

Více se dozvíte ve zprávě Aktuálně.cz Jedete na exotickou dovolenou? Zanecháte stopu na rok.



reklama

 
Dominika Patrovská

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist