Aktuálně.cz: Jeden oběd jako pět dní života, tak vychází srovnání ekostopy Čecha a Afričana
![]() |
|
"Průměrný Čech projí za rok 1,3 globálních hektarů," říká Viktor Třebický z Ústavu pro ekopolitiku, který stopu pro server Aktuálně.cz vypočítal
|
|
Foto: Pavel Ševela/Wikimedia Commons |
"Průměrný Čech projí za rok 1,3 globálních hektarů," říká Viktor Třebický z Ústavu pro ekopolitiku, který stopu pro server Aktuálně.cz vypočítal. Podle něj odpovídá česká potravinová eko-stopa celkové spotřebě průměrného Afričana či obyvatele států jako Vietnam nebo Uganda.
Viktor Třebický pro Aktuálně.cz spočítal, že bohatý oběd - polévka s játrovými knedlíčky, steak ze severoamerického lososa a variace zmrzlin s banánem a lesním ovocem - zanechá stopu 66 globálních metrů čtverečních. Tak velkou stopu vytvoří obyvatel Konga za pět dní svého života, a to včetně dopravy, spotřeby energií a tvorby odpadu, píše Aktuálně.cz. Ale i průměrný Bulhar potřebuje na stopu jednoho českého oběda téměř celý den a obyvatel Albánie více než den.
Za velikost ekostopy může především podíl masa. „Produkce masa má zhruba desetkrát vyšší nároky na ornou půdu, suroviny, hnojiva a energii než produkce odpovídající množství rostlinné stravy," řekl Akutálně.cz Třebický. Kdyby si tedy člověk k obědu dal jen lehké těstoviny, stopa by spadla na 3,7 globálních metrů čtverečních.
Důležitá je i vzdálenost, odkud se potraviny přivážejí. Podle Aktuálně.cz se do ČR například dováží steaky ze Spojených států, těstoviny z Itálie, kukuřice z Belgie, pstruzi z Norska nebo banány z Panamy. Konečnou velikost ekologické stopy z jídla rovněž ovlivňuje způsob průmyslového zpracování a balení, napsal server Aktuálně.cz.
Ekologická stopa názorně ukazuje, jak člověk svou spotřebou energií, produkcí odpadů nebo výrobou potravin zatěžuje planetu. Průměrný Čech spotřebovává 5,3 hektarů, tedy více než dvojnásobek dostupné globální kapacity, která představuje zhruba 2,1 globálního hektaru. Chudé státy jako je Afghánistán a Malawi spotřebují jen 0,5 globálních hektarů, naopak nejbohatší země (Spojené Arabské Emiráty a USA) dosahují průměrné spotřeby více než devět hektarů.
Podle článku Pavla Barocha „Český oběd zanechá stopu jako 5 dní života Afričana“ zveřejněného na serveru Aktuálně.cz 29. 8.2010
reklama
Online diskuse
ekologická stopa - 30. 8. 2010 - parokostímto je třeba také souhlasit,ale to je otázka rozumného využítí půdy a správného obdělávání.Určitě se shodneme,že bez využití půdy k zeměď.výrobě se při současném množství lidstva asi nevyhneme.Vtéto souvislosti s otázkou eroze bych rád zdúraznil možná větší průšvih,a to je bezhlavá likvidace volné krajiny,ať už zeměďel.půdy nebo i přírodních celků developer.firmami ke stavebním účelům.Podle rozborů min.život.prostředí,se u nás KAŽDÝ DEN zlikviduje v průměru 15 ha půdy.Znásobte si to 365 x 20 let,kdy tento trend zacházení s půdou u nás probíhá...Děsivé,že? Určitě děsivější,než problém metanu nebo pofidérní spekulae o příliš vysoké spotřebě masa.Nehledě na to,že rozdrobením přírod.celků výstavbou,dochází k jejich narušování a každý,kdo o tom někdy něco četl,ví,že ekosystém,kterého je člověk nedílnou součástí správně funguje a je schopen existence jen ve velkých,neporušených celcích,a proto,ať si to člověk uvědomuje nebo ne,je na správné funkci tohoto systému,jako jeho nedílná součást, životně závislý. |